Digitaal21 jun '12 12:02Aangepast op 21 jun '12 13:18

Belangrijkste commissie tegen ACTA

Auteur: Harmen Simon Teunis

De commissie voor Internationale Handel van Europees Parlement adviseert als vijfde commissie tegen ACTA te stemmen. Van de leden van de commissie zijn 12 voor en 19 tegen het antipiraterijverdrag.

IT-journalist Brenno de Winter noemt het een belangrijke stap. "Het is formeel een handelsverdrag, dus de stem van de handelscommissie is de belangrijkste tegenstem. Dit lijkt de ondergang van ACTA te gaan worden."

Het verdrag richt zich oorspronkelijk tegen piraterij. "Dan moet je denken aan het vervoeren van schoenen, kleding en nepmedicijnen", zegt De Winter. Maar later werd daar een stuk digitale agenda mee gevoerd om het downloaden van muziek tegen te gaan, legt hij uit. "Daar zaten een aantal straffen en maatregelen in."

Internetverbinding afpakken
Hij noemt een voorbeeld: "Een van de dingen was dat als je drie keer werd gepakt met downloaden, dat je internetverbinding werd afgepakt." Daarnaast zou er een politbureau worden opgericht dat de naleving van het verdrag zou moeten controleren. "Dat bureau zou een land op de vingers tikken als het verdrag niet goed werd uitgevoerd. Maar dat bureau kon ook het verdrag laten aanpassen. Dan krijg je gaandeweg een zelfwijzigend verdrag."

De Winter noemt de onderhandelingen over ACTA als een van de vreemdste dingen van het verdrag. "Daar mocht nooit iemand bij zijn die niet bij de incrowd hoorde. Dat betekent dus dat het letterlijk een achterkamertjesverdrag was. We weten nog steeds niet wat er precies in het verdrag staat. We hebben de verdragstekst wel maar hoe je woorden moet uitleggen, is nog steeds niet bekend. Daarom zijn er heel veel mensen tegen."

Schaake blij
D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij dat de commissie niet achter het verdag staat. Op Twitter noemt zij de uitkomst een overwinning voor de Europese democratie en digitale vrijheid.

Schaake is de enige Nederlandse politicus in de commissie, die hoofdverantwoordelijk is voor ACTA. "Met deze stemming heeft de internationale handelscommissie vandaag een duidelijk advies aan het hele Parlement gegeven om ACTA over twee weken in de plenaire stemming voorgoed af te wijzen", zegt Schaake.

Volgens Schaake bevat ACTA "onwenselijke bepalingen voor onderwerpen als internetvrijheid en de toegang tot medicijnen". Dat komt volgens haar omdat het verdrag teveel onderwerpen regelt in één document "op een verkeerde en gevaarlijke manier".

Doel voorbij streven
Volgens De Winter is het maar de vraag of ACTA de oplossing is om illegaal downloaden op te lossen. "Eigenlijk is het meer van de Amerikaanse technieken om het illegaal delen van bestanden tegen te gaan. Dat werkt eigenlijk niet. Je ziet dat er in Amerika nog steeds niet minder wordt gedownload. Het zijn gewoon ineffectieve maatregelen. Dus of dit nou de ‘silver bullet’ was geworden om de oplossing te brengen, kun je je oprecht afvragen."

Cruciale stemming
Eurocommissaris Karel De Gucht noemde de stemming van de handelscommissie gisteren een cruciale stemming voor het verdrag. Tegenstanders van ACTA zullen de stemming positief ontvangen. Volgens hen kan het akkoord ruim worden geïnterpreteerd en is daardoor de vrijheid op internet in het geding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen