Digitaal17 jul '12 07:51

Binnen vijf jaar is de desktopcomputer uitgestorven

Auteur: Harmen Simon Teunis

De desktopcomputer verdwijnt langzaam maar zeker uit het kantoor. Steeds meer bedrijven stappen over op laptops en tablets.

Ook de lancering van Windows 8 in oktober kan die trend niet meer tegenhouden. "De toekomst van de desktop pc is er niet, volgens mij", zegt Herbert Blankesteijn van BNR Digitaal. "Ik kan op dit moment eigenlijk noch voor particulieren noch voor bedrijven een goede reden om nog desktops te kopen. Ik zou zeggen; binnen drie jaar tot hooguit vijf jaar, worden er geen desktops meer verkocht en dus ook niet meer gemaakt."

De verkoop van desktopcomputers staan al langer onder zware druk. In Europa werden het afgelopen jaar ruim 11 procent minder desktopcomputers verkocht dan in 2010. De verkoop van tablets daarentegen zit flink in de lift. Alleen al in Nederland werden de eerste helft van 2012 ruim één miljoen tablets verkocht. In laatste half jaar van 2011 waren dat er 750.000. Toch staan in veel kantoorgebouwen de traditionele desktops nog rijendik opgesteld.

"De desktop is waarschijnlijk in veel gevallen nog wat goedkoper. Zeker op plekken waar de ruimte er niet zo toe doet en ze toch gewoon blijven staan, komen ze nog veel voor. Maar je zult ook de kantoren de kost moeten geven daar de medewerkers al lang laptops krijgen die ze mee kunnen nemen naar huis en ’s ochtends weer meenemen naar kantoor", zegt Blankesteijn.

Desktop houdt het lang vol
De desktopcomputer deed in de loop van de jaren tachtig zijn intrede op kantoor. Internetondernemer en directeur van Internetbureau Holder Chris Obdam is verbaasd dat de ouderwetse kast het nog zo lang heeft volgehouden. "Ik merk dat de behuizing in Microsoft-land niet echt prioriteit had qua innovatie. Totdat Apple steeds groter werd en begon te innoveren met de behuizing, onder andere met de iMac en de gekleurde portable schermen."

En die trend zette ook Microsoft uiteindelijk aan tot innoveren. Met als jongste resultaat! De Surface; de gloednieuwe Microsoft tablet. "In de cover hebben ze een toetstenbord verstopt, waardoor je wel een fysiek toetsenbord hebt en je niet op het scherm hoeft te typen. Dat werkt toch een stuk prettiger", zegt Obdam.

Windows 8
En het zijn ontwikkelingen als deze die de desktop het laatste duwtje naar de uitgang geven. De lancering van Windows 8 dit najaar, zal waarschijnlijk nog tot een kleine opleving van de verkopen leiden. Maar als we iets verder kijken, is vooral klein en draagbaar de toekomst.

"Wat je nu al ziet is dat de moderde smartphones al een heel stuk sneller zijn dan de computers van tien jaar geleden. Dan zie je al wat voor maat en snelheidtoename we gehad hebben. Van een enorme ijzeren kast onder je bureau naar iets wat je in hand kunt houden en nog mee kunt bellen ook", aldus Chris Obdam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen