Digitaal18 okt '12 07:49Aangepast op 18 okt '12 08:15

Bekijk Google's datacentra met Google Streetview

Auteur: Harmen Simon Teunis

We maken allemaal massaal gebruik van de zoekmachine van Google. We bezoeken de meest exotische plekken dankzij Google Streetview en Google Maps. Maar waar komen al die zoekresultaten en al die beelden eigenlijk vandaan? Een kijkje in de keuken van Google.

Op een speciale website van Google kunnen mensen sinds woensdag afbeeldingen bekijken van wat Google "het fysieke internet" noemt. De foto's geven een mooi beeld van waar bijvoorbeeld al onze mails van Gmail worden opgeslagen maar ook waar al die YouTube-filmpjes daadwerkelijk opgeslagen zijn. Maar je kunt ook door middel van Google's Streetview door het datacenter in Lenoir, North Carolina, wandelen.

Volgens BNR's internetexpert Herbert Blankesteijn is het kijkje in de keuken van Google, toch best bijzonder. Want Google is meestal niet zo vrijgevig als het gaat om informatie hoe het te werk gaat. "Ze willen de concurrentie niet wijzer maken dan die is als het gaat om hoe het is ingericht en hoe het werkt. Het is dus aan de ene kant leuk dat je het nu eens wel ziet en met prachtige foto’s. Aan de andere kant is er waarschijnlijk ook heel veel dat we niet zien. Ze laten alleen zien wat zij willen dat wij zien", aldus Blankesteijn.