Digitaal29 okt '12 11:50

Wie wordt de baas van het internet?

Auteur: Anne-Greet Haars

Een groep landen, onder leiding van Rusland en China, wil dat de Verenigde Naties de controle over het internet overnemen van de Verenigde Staten. 

Ze werken aan een plan dat in december op tafel moet liggen.

"Wat ze willen is dat de bevoegdheden die nu bij transnationale organisties liggen, in handen komen van de International Telecommunications Union die in december bijeenkomen. Dat is een orgaan van de VN, waar bijna 200 landen bij aangesloten zijn", vertelt Arno Lodder, hoogleraar internetrecht aan de Vrije Universiteit.

Onvrede
"Er is veel onvrede over hoe internet wordt geregeld. De VS krijgen daarmee te maken'', zegt James Lewis, directeur van de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies.

"Waarschijnlijk eindigt het overleg in een impasse, zonder dramatische veranderingen. Maar dat kan veranderen als ontwikkelingslanden partij kiezen.''

Niet blij
De Verenigde Staten zijn niet blij met het voorstel, net als enkele andere Westerse landen. De VS vinden dat het internet vrij moet blijven. "Het internet is zo gegroeid omdat het niet tot in de details is geregeld of eigendom is van een regering of internationale organisatie'', zegt onderhandelaar Terry Kramer.

Rusland en Arabische landen willen specifiek vastleggen dat regeringen het recht hebben om de online wereld te beheren en te verstoren. Onder andere Iran en China blokkeren al kritische websites.

Controle mogelijk?
"Telecom is heel erg hiërarchisch georganiseerd en per land. Het internet is een heel ander soort netwerk. Er zijn wel een paar globale kenmerken, zoals een domeinnaam systeem en een internetprotocol. Dat wordt wel op globaal niveau gecoördineerd", vertelt Lodder.

"Maar verder is het een systeem dat zich eigenlijk niet erg leent voor de controle die Rusland of China graag zouden willen zien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen