Digitaal27 sep '12 13:28

Kim Dotcom krijgt excuses van Nieuw-Zeeland

Auteur: Harmen Simon Teunis

Nieuw-Zeeland heeft donderdag excuses aangeboden aan Kim Dotcom, de oprichter van downloadsite Megaupload.

Dotcom is in januari opgepakt, omdat zijn website op grote schaal illegale bestanden zou aanbieden en hij mensen zou aanmoedigen dit te doen via zijn website. Voor de arrestatie bespioneerden de inlichtingendiensten zijn woning, wat zij niet mochten doen.

Premier John Key zei tegen Nieuw-Zeelandse media dat iedereen het recht heeft door wetten te worden beschermd. Volgens Key hebben de inlichtingendiensten "gefaald bij de eenvoudigste horde''.

Onderzoek
Kim Dotcom is op borgtocht vrij. Via Twitter laat hij weten dat hij de excuses van de premier aanvaardt, maar hij voegt eraan toe: "Laat uw oprechtheid zien door een volledig, transparant en onafhankelijk onderzoek naar de hele Mega-zaak te steunen. Onze rechten zijn ondermijnd. We zijn onmenselijk behandeld en hebben geen goed proces gehad. We zijn misbruikt en geterroriseerd. ONDERZOEK! Laat de wereld zien dat uw regering geen Amerikaanse marionet is en dat eerlijkheid en een goed proces ertoe doen in Nieuw-Zeeland".

Huiszoekingsbevel
Eerder bepaalden Nieuw-Zeelandse rechters al dat de huiszoeking in de villa van Dotcom illegaal was. In het huiszoekingsbevel van de politie stond niet waar Dotcom van werd verdacht en waar agenten naar zochten.

De Amerikaanse justitie wil Dotcom en drie anderen vervolgen. Onder de verdachten is de oud-Zwollenaar Bram van der K. Megaupload zou miljoenen hebben verdiend door illegale kopieën van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software te verspreiden. De sitebeheerders zeggen dat ze alleen virtuele opslagplekken hebben verkocht en dat ze niet verantwoordelijk zijn voor wat anderen daarmee doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen