Digitaal16 apr '12 13:26Aangepast op 16 apr '12 13:49

Facebook bedreigt vrij internet

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een van de oprichters van Google, Sergey Brin, vindt Facebook een grotere bedreiging voor een vrij internet dan landen die internet censureren zoals China, Saudi-Arabië of Iran.

De bedreiging van de vrijheid op internet komt volgens Brin doordat overheden steeds meer controle proberen te krijgen op de toegang tot internet en de communicatie van hun burgers. Hij waarschuwt ook voor de opkomst van beperkende ommuurde platformen op internet zoals die van Facebook en Apple. Zij hebben een ferme grip op wat voor content er op hun platforms kan worden geplaatst.

"Bij Facebook moet je volgens hun regels spelen. En die zijn echt beperkend", zei Brin maandag tegen de Britse krant The Guardian. In zo'n omgeving had hij met Larry Page nooit een zoekmachine als Google kunnen ontwikkelen, zei hij. "Dat werkte alleen maar omdat het net zo open was. Als er te veel regeltjes zijn, raakt innovatie verstikt."

China
De 38-jarige miljardair zei dat hij zich had vergist in landen als China. Hij dacht vijf jaar geleden dat die landen nooit langdurig internet konden beperken. Maar dat blijkt toch te kunnen, erkent hij. Rusland en Iran hebben dezelfde plannen om bloggen en andere zaken aan banden te kunnen leggen.

Brin haalt ook uit naar de muziek- en filmindustrie. Die probeert in de VS het kopiëren van dvd's en cd's te bestrijden door piratensites te blokkeren. Voor het blokkeren "zouden de VS dezelfde technologie en aanpak gebruiken als waarvoor ze China and Iran bekritiseren''.

Brin houdt zich bij Google nu bezig met speciale projecten, zoals zelfsturende auto's.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen