De smartphone als moordwapen: het klinkt absurd, maar experts spreken over oneindige mogelijkheden om met een simpele smartphone grote schade aan te richten. Je zou er zelfs iemand mee om kunnen brengen. Smartphones zijn slecht beveiligd, maar zijn toch vaak overal mee verbonden. Hackers zouden bijvoorbeeld iemands pacemaker kunnen uitzetten, of met de verbinding van een smartphone de rem van een auto onklaar maken.
Kwaad doen
Experts hebben het over de smartphone als moordwapen, is dat een onrealistische gedachte? Het is zeker niet ondenkbaar, zegt journalist en IT-beveiligingsexpert Brenno de Winter. "Je kan je smartphone gebruiken op heel veel verschillende manieren. Je kunt er eigenlijk alles mee wat je met een computer kan. Plus daarbij de mogelijkheden dat je heel veel draadloze technieken hebt."
Neem bijvoorbeeld een pacemaker. "Die is heel vaak gevoelig voor zenden. Op het moment dat je er een telefoon bij in de buurt hebt, kan je daar in een aantal gevallen, onder specifieke omstandigheden, inderdaad wel kwaad mee doen. Dat kan in principe nu al."
Sluizen
De Winter geeft een ander voorbeeld. "We hebben gezien dat het kinderlijk eenvoudig was om sluizen op afstand te beheren. Dat kan je ook met een mobiele telefoon doen. Met de juiste instellingen en een draadloos netwerk ben je niet te traceren."
De mobiele telefoon wordt steeds belangrijker, gaat De Winter verder. "We doen er ook bankzaken mee. Het wordt qua hacking wel hét object om vervelende dingen mee te doen. Moorden is wel een heel specifiek iets, maar misbruik maken van de technologie gebeurt nu al. Er zijn ook virussen voor die mobiele telefoons. Heel veel telefoons zitten ook aan een bedrijf gekoppeld. Dus je breekt ook virj makkelijk in via bedrijven. Als iets riskant is, is dat het wel."
Risico's
Nee, we beseffen niet wat voor veiligheidsrisico's we allemaal lopen, zegt De Winter. "Heel duidelijk niet. Dan waren we wel wat voorzichtiger en terughoudender. We installeren applicatie na applicatie zonder dat we weten wie de maker is en wat de gevolgen kunnen zijn. Dus nee, we zijn er totaal niet mee bezig."