Digitaal31 okt '12 06:45Aangepast op 31 okt '12 09:34

4G komt eraan: wie biedt er meer?

Auteur: Pieter van den Akker

Het 4G-internet komt eraan. Woensdag start het Agentschap Telecom een frequentieveiling, waarop mobiele aanbieders kunnen bieden. En als die veiling eenmaal achter de rug is, ligt niks dat snelle internet meer in de weg.

Redacteur Walter Monster legt uit wat een frequentieveiling met 4G-internet te maken heeft: "De term 3G zal de smartphonegebruiker niet vreemd zijn. 4G is hier de opvolger van en levert nog sneller mobiel internet."

LTE
Het Agentschap Telecom organiseert een veiling van nieuwe mobiele frequenties en daarmee wordt dat 4G-internet mogelijk. Dat zegt Tim Poulus, analist van Telecompaper. "Wat het spannend maakt is dat ze zijn vrijgemaakt voor LTE, de nieuwe technologie die eraan zit te komen. Dat is, zeg maar, de opvolger van UMTS. LTE is de technologie die erbij komt en veel capaciteit moet gaan bieden."

De nieuwe frequenties zijn dus voorzien van die LTE-techniek en dat maakt 4G mogelijk. In landen als Zweden, Engeland en de VS hebben ze al 4G-internet, maar Nederland is een beetje langzaam. Eén van die redenen is dat de vergunningen van onze mobiele providers binnenkort aflopen. Zij wachten af met investeringen in nieuwe netwerken, totdat ze zeker weten dat ze opnieuw een vergunning krijgen."

Vergunningen komen vrij
Die frequentieveiling is daarom een alles-in-één-circus: er komen nieuwe frequenties, verdeeld over nieuwe providers, met nieuwe vergunningen, zegt Peter Spijkerman, directeur van het Agentschap Telecom. "Er worden nu frequenties geveild omdat de vergunningen die twaalf jaar geleden verleend zijn, nu aflopen. Februari volgend jaar lopen de vergunningen af en die moeten weer worden uitgegeven."

Er worden 40 vergunningen geveild en er zijn vijf marktpartijen die kunnen bieden op die vergunningen. "De veiling werkt zo dat we te maken hebben met vijf aanvragers. Er zijn basisbedragen bepaald waarop ze kunnen gaan bieden. Dan is het van 'wie biedt er honderd - wie biedt er meer' totdat vraag en aanbod bij elkaar zijn."

UPC/Ziggo
Wie de andere twee aanbieders zijn, wil Spijkerman niet zeggen. Tim Poulus van Telecompaper wel: "Je mag ervan uitgaan dat de drie bestaande operators in ieder geval meedoen. En het ligt heel erg voor de hand dat Tele2 gaat meedoen. Die hebben daar meer dan een keer op gezinspeeld. En een andere partij is eventueel de combinatie van de grote kabelbedrijven UPC en Ziggo."

Poulus houdt er desondanks toch rekening mee dat die combinatie van UPC en Ziggo niet doorgaat. Dan is er sprake van een mysterieuze nieuwkomer op de markt. "Als er echt een frisse nieuwkomer bij zit, zal het wel een of andere lokale ondernemer zijn. Misschien gesteund door een fabrikant van apparatuur."

Concurrentie
Je zou kunnen denken: waarom wil je überhaupt in die telecommarkt stappen? Juist dankzij dat vele internetten van ons staan de verdienmodellen behoorlijk onder druk. En vijf providers in plaats van drie betekent veel meer concurrentie. De huidige aanbieders staan dan ook te trillen op hun benen.

"Vanuit de operators is het een kein drama", beaamt Poulus. "Het is een van de redenen waarom je de koers van KPN hard omlaag ziet gaan de afgelopen maanden: de vrees voor een nieuwe concurrent op de mobiele markt."

Maar er zitten ook goede kanten aan meer concurrentie, zegt Spijkerman van agentschap Telecom. "Daardoor stimuleren we de innovatie en zorgen we dat men meer rekening gaat houden met de eisen die er door de maatschappij aan gesteld worden. Dus: sneller internet. Er wordt meer gebruik gemaakt van de netwerken. Dus innovatie is echt nodig."

Snel foto's uploaden
De telecommarkt staat hoe dan ook onder druk. "Mogelijke concurrenten liggen op de loer en als de veiling eenmaal is geweest, moeten ze flinke investeringen doen om het snelle 4G mogelijk te maken. Maar ja, dan kunnen wij wel lekker snel onze foto's uploaden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen