Digitaal27 dec '12 16:48

Rutte meest besproken Nederlander op Twitter

Auteur: Remco Tomesen

Premier Mark Rutte was in 2012 de meeste besproken persoon onder Nederlandse twitteraars. Barack Obama staat op twee.

Heel trots hoeft Mark Rutte niet te zijn op zijn nummer 1-positie op de lijst van meest besproken personen onder Nederlandse twitteraars. Zijn naam komt namelijk opvallend vaak voor in combinatie met de hashtag #fail. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van PeerReach, dat een uitgebreid onderzoek deed naar de inhoud van Nederlandse twitterberichten.

Geert Wilders, vorig jaar nummer 1, kwam dit jaar op de derde plaats. De Amerikaanse president Barack Obama werd tweede. PvdA-leider Diederik Samsom en presidentskandidaat Mitt Romney eindigden respectievelijk op de plaatsen 4 en 5.

Onderzoek

PeerReach baseert zijn ranglijst op een uitgebreide database met 60 miljoen Twitteraccounts en 5 miljoen geanalyseerde berichten per dag. Rutte werd in 2012 in totaal 790.000 maal genoemd; Wilders 610.000 keer. Het afgelopen jaar verstuurden Nederlanders zo'n 2,5 tot 3 miljoen tweets per dag.

Het meest gevolgde Nederlandse Twitteraccount is net als vorig jaar die van de relatief onbekende Irfan Bachdim, een Nederlands-Indonesische voetballer die in Indonesië speelt en daar inmiddels meer dan 3 miljoen volgers heeft vergaard. Nummer twee op de volgerslijst is voetballer Robin van Persie van Manchester United. De meeste van zijn 2,6 miljoen Twitterfans komen uit Groot-Brittannië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen