Digitaal30 nov '12 07:06Aangepast op 30 nov '12 08:56

Hackende held is nu cybercrimineel

Auteur: Pieter van den Akker

Een hacker werd door alles en iedereen geroemd omdat hij een gapend gat in de electronische beveiliging van patiëntgegevens aantoonde. Maar nu zit hij in de cel als een zware crimineel.

Begin oktober toonde de man aan dat de computergegevens van duizenden patiënten in het Groene Hart Ziekenhuis niet goed beveiligd waren. Hij kreeg complimenten van de minister Schippers voor zijn werk, maar nu zit hij onder het zwaarst mogelijk regime in de politiecel.

Beperkingen
Waarom? "Dat is een heel goede vraag", reageert IT-journalist Brenno de Winter. De 26-jarige man is aangehouden op verdenking van inbreken. Maar het is niet duidelijk waarom hij in allerlei beperkingen zit. Hij mag bijvoorbeeld nog geen boek of sigaar ontvangen. Er wordt gewoon heel moeilijk over gedaan."

Lange tijd was onduidelijk wie de hacker was. Maar nu heeft justitie hem dan toch kunnen vinden. De Winter: "Nou, ik weet niet of ze de goede hebben, dat moet allemaal nog maar blijken. Kijk, er heeft zich een bron gemeld: een lid van het genootschap van hackende huisvrouwen. Die heeft gezegd dat er patiëntendossiers volledig op straat liggen. Dat was bij het Groene Hart Ziekenhuis en was goedgekeurd volgens het niveau van het EPD."

Groen2000
Bijzonder pijnlijk, zegt De Winter, is dat er van duizenden mensen ook nog stond bij welke afdeling ze bekend waren en van een half miljoen mensen stonden de persoonsgegevens erop."Dus naam, adres, woonplaats, burgerservicenummer, dat soort zaken. Dat was het niveau waarop het Groene Hart beveiligd was. Het was beveiligd met het wachtwoord groen2000."

Gesthuizen: met 1 mond spreken
Intussen bemoeit ook de politiek zich met deze zaak. Zoals Sharon Gesthuizen, Tweede-Kamerlid voor de SP en woordvoerder op het gebied van Justitie. Zij reageert op BNR: "Er zijn de afgelopen jaren gelukkig tal van hackers geweest die hebben gezegd van 'jongens, let op, want hier zijn zaken niet goed beveiligd'. In dit geval is het de minister van Volksgezondheid die heeft gezegd dat ze er juridisch niet veel over kan zeggen, maar wel dat ze blij is met de manier waarop deze hacker heeft geopereerd."

Volgens Gesthuizen is het niet meer dan logisch dat het kabinet met 1 mond spreekt. "En dat dat dus ook geldt voor de rest van de ministersploeg."

Opheldering van minister
Gesthuizen zal Minister Opstelten van Justitie dan ook om opheldering vragen waarom deze verdachte zo hard wordt aangepakt. "We hebben in de Tweede Kamer bij de begrotingsbehandeling van justitie de minister om opheldering gevraagd. Minister Opstelten gaat de Kamer voor het algemeen overleg Cyber Security, dat is volgende week donderdag, een brief sturen. Daarin zal hij op de zaak ingaan. Dan heeft de Kamer ook direct mogelijkheden om de minister te dwingen bepaalde stappen te nemen."

Minister Schippers wil niet reageren. Haar woordvoerder zegt dat zij niet wil ingaan op een zaak die nog bij justitie ligt.

In Apptalk heeft BNR vandaag de stelling: "Een goede hacker is een klokkenluider." Reageer ook!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen