Digitaal28 nov '12 17:07Aangepast op 28 nov '12 17:37

IT outsourcen naar Gaza

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Binnenkort is het mogelijk om IT te outsourcen naar de Gaza. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor een aantal dienstverleners, zowel uit Gaza als uit de Westbank, geselecteerd.

Dat kan interessant zijn voor het veroveren van de markt in het Midden-Oosten, waar de IT-markt zich steeds sterker ontwikkelt.

Zo bedragen de jaarlijkse uitgaven aan IT in Saudi-Arabië meer dan vier miljard dollar, in de Arabische Emiraten - zoals Dubai en Abu Dhabi - ruim één miljard en in Koeweit ruim zevenhonderd miljoen.

"In Gaza kunnen Nederlandse ondernemers hun software goedkoop en gemakkelijk aan laten passen aan deze lokale markten", zegt bemiddelaar Paul Tia van GPI Consultancy in BNR Digitaal.

Cultuur
In tegenstelling tot de export van fysieke goederen, die vaak gehinderd worden bij de Israëlische grens, kan software eenvoudig via internet verzonden worden. "De cultuurverschillen met Gaza zijn een stuk kleiner dan we denken. Gezien de beelden op televisie, zou je verwachten dat het er anders aan toe gaat dan in Nederland maar in werkelijkheid blijkt het cultuurverschil vaak minimaal. Dat heeft ook te maken met het feit dat veel IT'ers zijn opgeleid in het buitenland."

Ondanks het vele negatieve nieuws over de Gaza, blijkt de internetverbinding volgens Tia redelijk goed te blijven, ook als het bommen regent. "De onrust is wel een risico voor de bedrijven daar, maar hun medewerkers zijn erg gemotiveerd. Veel jongeren hopen op een carrière in de IT en werken erg hard", zegt hij.

Israël
Ondernemers hun ICT willen outsourcen naar Gaza, kunnen eventueel wel pro-Israëlische klanten verliezen, geeft Tia toe. "Zionisten zullen het niet waarderen. Aan de andere kant is er ook een grote liberale groep die zelf vaak ook zaken doet met de Palestijnse IT-sector in de West Bank."

Meer weten? Luister hier naar de podcast van BNR Digitaal.

Herhalingen: zaterdag 18:30 uur | zondag 13:00 uur | maandag 04:00 uur | dinsdag 02:30 uur | woensdag 01:00 uur | donderdag 04:00.
Of luister de uitzending terug via www.bnr.nl/digitaal.

Gerelateerde artikelen