Digitaal6 jul '12 18:15

Amazon ontwikkelt eigen smartphone

Auteur: Harmen Simon Teunis

Webwinkel Amazon gaat een eigen smartphone op de markt brengen. Die moet de strijd aan gaan met Apple's iPhone en telefoons die op Android werken.

Kindle Fire-tablet
Kindle Fire-tablet

Volgens persbureau Bloomberg gaat Foxconn het toestel maken, zij zijn de grootste elektronicaproducent ter wereld. Gisteren werd ook bekend dat Amazon binnenkort ook een Nederlandse site opent. Arnoud Wokke van Tweakers.nl denkt dat Amazon vooral een smartphone ontwikkelt om de applicaties die zelf aanbieden.

"Ze hebben ook een eigen downloadwinkel vergelijkbaar met de appstore van Apple en de Playstore vna Google. Daaraan willen ze geld verdienen. Dat gaat het beste als die appstore op een eigen telefoon zet", aldus Wokke.

BNR's internetexpert Herbert Blankesteijn denkt er op de markt die gedomineerd wordt door Google en Apple, zeker nog ruimte over is voor Amazon. "De overtuiging in de industrie is dat als iemand het kan, dat Amazon het is", aldus Blankesteijn. "Want Amazon is ook een van de weinigen die succesvol een tablet heeft gemaakt. Ze kunnen het heel functioneel maken. Ik denk dat ze er nog meer geld mee kunnen verdienen. Want ze kunnen het ook gebruiken als een soort val voor klanten om ze ook te leiden naar hun andere aanbod; hun winkel waar ze van alles en nog wat verkopen."

Nederlandse website
Na tien jaar opent Amazon ook een website die de Nederlandse consument kan bedienen. Wokke heeft geen idee waarom het zo lang heeft moeten duren, maar plaatst wel de kanttekening dat bestellen al wel kon via de website in Duitsland en Engeland. Volgens Wokke is het belangrijkste dan ook dat consumenten nu gewoon in het Nederlands kunnen bestellen.

"Voor sommigen mensen is dat toch nog een hobbel als ze in het Engels of Duits moeten bestellen. Die hobbel nemen ze weg. Plus dat de distributie wat sneller kan. Want het moest natuurlijk uit het buitenland komen. Ik weet niet of ze ook een distributiecentrum in Nederland opzetten. Ze hebben er wel onlangs een geopend in Duitsland, vlak over de grens. Dus vanuit daar kunnen ze al redelijk snel bezorgen", aldus Wokke.

Bol.com
Bol.com is mede dankzij de afwezigheid van Amazon heel groot geworden. Zij zullen volgens Wokke niet staan te juichen om de komst van Amazon. "Het zal wellicht wat verkoop afpakken. Maar Amazon moet zich natuurlijk eerst nog bewijzen in Nederland."

Vertrouwen en naamsbekend speelt daarbij een belangrijke rol, zegt Wokke. "Onder de mensen die nu bij Bol.com bestellen zal niet iedereen ze kennen. Dan moeten ze toch aan marketing doen en zorgen dat je bekend raakt. Webwinkels werken op vertrouwen en dat is iets wat Amazon bij sommige mensen misschien nog moet krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen