Digitaal13 mrt '12 15:34Aangepast op 13 mrt '12 17:22

Minimumleeftijd Facebook: niet leuk

Auteur: Harmen Simon Teunis

Bijna de helft van de Amerikanen vindt de minimumleeftijd om een Facebook-account te openen te laag. Maar een mimumleeftijd voor de website is nutteloos, want niemand controleert dat.

Dat zegt Justine Pardoen van Ouders Online op BNR. "Als je het gaat controleren, is het heel makkelijk te omzeilen. Welk probleem los je er eigenlijk mee op?", vraagt ze zich af.

Wet bescherming persoonsgegevens
Uit onderzoek van de website SodaHead.com blijkt dat 48 procent van de ondervraagden een minimumleeftijd van 14 jaar of ouder wenselijk zouden vinden. In het land geldt voor het gebruik van Facebook nu een minimumleeftijd van 13 jaar.

Maar in Nederland is dat weer anders. Pardoen: "Onze Wet beschermings persoonsgegevens zegt dat Hyves en Facebook geen gegevens mogen opslaan van kinderen onder de 16. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft besloten om daar verder niet veel aandacht aan te besteden omdat de manier waarop je dat moet controleren makkelijk te omzeilen is."

Liegen over je leeftijd
En als je deze regels gaat aanpassen, verleidt je kinderen die jonger zijn dan 16 mogelijk te liegen over hun leeftijd. "En eigenlijk is dat veel gevaarlijker", zegt Pardoen.

Want als kinderen liegen over hun leeftijd kunnen diensten zoals Facebook en Hyves ook niet zien hoe oud hun gebruikers zijn. "En dan kunnen partijen hen ook niet verantwoordelijk maken voor het feit dat ze mee moeten helpen om het veilig en aangenaam te houden voor deze leeftijdsgroep."

Identiteitscontroles
Sluitende identiteitscontroles voor internetdiensten zijn er eigenlijk nog niet. "Je zou dan moeten vragen of iedereen die zich aanmeldt, eerst een kopie van hun paspoort inlevert. Maar dan moet je weer heel veel meer gegevens gaan geven dan je zou willen. Dan wordt het nog erger dan het nu is."

Kinderen begeleiden als ouder
Pardoen heeft wel advies voor ouders wiens kinderen toch graag op Facebook zitten. "Je moet natuurlijk in de gaten kunnen houden wat je kind doet. Om hen goed te kunnen begeleiden, moet je wel kunnen praten over wat de risico’s zijn en wat de ruimte is waarbinnen ze een veilige speelruimte hebben."

En de handigste manier om dat te doen, is gewoon naast je kind te zitten als zij op Facebook zitten. "Je hoeft niet de hele dag te controleren wat je kind uitspookt. Maar je kunt er wel naast zitten om je kind het gevoel te geven dat je er ook bent. Daardoor alleen al krijgt een kind een bewustzijn dat er naar hem gekeken wordt. Dan gaat zo’n kind zich al wat veiliger gedragen omdat hij zijn eigen gedrag gaat beoordelen door de ogen van zijn ouders, leraren of andere volwassenen die in de buurt zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen