Digitaal30 nov '12 13:51

Lang zal het sms'je leven..of niet?

Auteur: Anne-Greet Haars

De sms is jarig dit weekend. Al 20 jaar drukken we onze duimen blauw aan de tekstberichten, maar haalt de sms ook z'n dertigste verjaardag?

Door de opkomst van gratis alternatieven, zoals Whatsapp, heeft de sms het lastig.

Bij een sms denken we aan een telefoon. Maar dat was eerst helemaal niet zo, zegt BNR's Herbert Blankesteijn. "De eerste sms werd verstuurd vanaf een computer, omdat de telefoontoestellen toen nog helemaal niet konden sms'en. Een aantal technici gaven elkaar een high five omdat het werkte. Het was de tijd van de koelkasten: mobiele telefoons waar je net je hand omheen kon vouwen."

Andere bedoeling
Ook was de SMS eerst helemaal niet bedoeld voor echte inkomsten voor telecombedrijven. "Ik geloof dat het eerst een manier was voor monteurs om met elkaar te communiceren. De inkomsten voor de telecombedrijven was echt een meevaller. Het was een technische mogelijkheid die was ingebouwd, maar er werd niks van verwacht. Dat het zo'n vlucht heeft genomen overviel iedereen."

Taal
Door het sms'en is er ook een hele nieuwe taal ontstaan. "Op gegeven moment is er zelfs een keer de Bijbel geschreven in sms-taal", vertelt Blankesteijn. "Taaldingetjes als 'ff' zullen wel blijven, omdat het handige afkortingen zijn."

Gerelateerde artikelen