Digitaal26 mrt '12 15:16

Ssst, Google luistert mee

Auteur: Harmen Simon Teunis

Google wil telefoongesprekken afluisteren. Niet de inhoud van het gesprek maar de achtergrondgeluiden. Daaruit kan het bedrijf opmaken waar u bent en wat u doet, en dat is weer interessant voor adverteerders.

Volgens Ed Achterberg, van het onafhankelijke onderzoeksbureau Telecompaper, worden dit soort dingen mogelijk dankzij onze moderne telefoons. "De telefoon van tegenwoordig zit vol met zogenaamde sensors naast een microfoon en luidspreker waarmee we gewoon communiceren zit er ook allerlei detectie in over bijvoorbeeld de snelheid en gps. En achtergrondgeluid kun je ook gewoon meten."

Achtergrondgeluiden
En op basis van de achtergrondgeluiden kan Google eenvoudig dingen achterhalen over bijvoorbeeld de locatie of de situatie waarin iemand zich bevindt. Neem het voorbeeld van regen die tikt op het zolderraam tijdens je gesprek. "Dat zou geïnterpreteerd kunnen worden als de aanwezigheid van regen." En dan zou je dus een advertentie op je toestel kijgen "Bijvoorbeeld de resultaten van een zoekterm voor een umbrella."

Patenten
Het is nog lang zeker dat een dergelijk systeem er gaat komen, maar het bedrijf heeft al wel de patenten op het systeem aangevraagd. Maar in feite is de technologie al beschikbaar, zegt Achterberg. "Iemand hierop patent geven is een vraag maar de tweede vraag is; hoe ver het gaat als iemand het ook gaat benutten. In hoeverre schaadt dat onze privacy. Dat is een glijdende helling. Sommige mensen vinden dat veel te ver gaan en besluiten dan misschien geen gratis Google-mail of andere dienst te gebruiken."

Angstig
Een gevolg zou kunnen zijn dat mensen weglopen van de diensten. "Ik kan me voorstellen dat als mensen advertenties krijgen die heel precies duiden wat iemand doet dat mensen denken dat ze wel heel veel weten. Dan wordt het dus beangstigend. Het is vrij lastig om dat goed te doseren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen