Digitaal12 jun '12 09:25Aangepast op 12 jun '12 09:53

Apple koopt kaarten bij TomTom

Auteur: Harmen Simon Teunis

Navigatiebedrijf TomTom gaat kaarten en andere diensten leveren aan Apple. De twee bedrijven hebben daarover een overeenkomst gesloten.

Apple maakte maandag bekend dat in de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssystem iOS gebruik gaat maken van een eigen kaartenprogramma. Tot nu toe leverde Google de kaarten voor dit systeem. Maar met iOS 6 en het eigen kaartensysteem komt daar verandering in en gaat het bedrijf gebruik maken van de diensten van TomTom.

"Het nieuwe besturingssysteem iOS 6 van Apple heeft een ‘geheel nieuwe, vanaf de grond af opgebouwde kaarten-oplossing en het is prachtig," zo meldde Apple maandag tijdens zijn jaarlijkse technologieconferentie.

TomTom is blij
Taco Titulaer van TomTom geeft aan dat het bedrijf erg blij is met de overeenkomst en legt uit wat dit betekent voor de markt. "Er zijn in de wereld drie leveranciers van digitale kaarten. Dat zijn wij, Nokia en Google. Er zijn ook drie leveranciers van operating systems voor smartphones; Google, Microsoft en Apple. Windows gebruikt Nokia-kaarten, Android gebruikt Google-kaarten en tot voor kort gebruikte iOS van Apple ook Google-kaarten. Gisteren hebben ze aankondigd dat ze dit gaan wijzigen en TomTom-kaarten gaan gebruiken."

Verschil
Het grootste verschil tussen de kaarten van TomTom en Google is dat de kaarten van Google vooral zijn ingericht om advertentieomzet te genereren, zegt Titulaer. "Wij zijn er op gericht om mensen goed, veilig en op tijd op hun bestemming te krijgen. Ik denk dat ze Google als grote concurrent en dat TomTom als langetermijnpartner zien."

Andere diensten
Naast de kaarten gaat TomTom ook andere diensten leveren aan de iPhone-fabrikant. Maar wat precies, daar kon Titulaer nog niets over zeggen. "Daar moeten we ook een beetje vaag zijn. Dat komt ook door onze klant. Wij respecteren natuurlijk altijd de geheimhouding van onze klant, maar Apple is daarin nog iets bijzonderder."

Het nieuwe besturingssysteem voor iPhones, iPads en iPods is vanaf de herfst beschikbaar voor consumenten. Vanaf dat moment worden ook de nieuwe kaarten in gebruik genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen