Digitaal28 nov '12 16:04

'Bijna elke patiënt geeft toegang tot medische gegevens'

Auteur: Fleur de Bruijn

Bijna alle patiënten willen hun medische gegevens beschikbaar stellen voor het Landelijk Schakelpunt (LSP), het belangrijkste onderdeel van de infrastructuur (Aorta) achter het EPD.  

Dat meldt Edwin Velzel van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) woensdag.

De 98 procent betreft patiënten die in de spreekkamer van hun huisarts benaderd zijn. “Alleen de patiënten die per brief gevraagd worden, geven minder vaak toestemming: zo'n 85 tot 95 procent." Volgens Velzel vragen veel huisartsen hun patiënten nu al om deelname aan het systeem dat op 1 januari 2013 in werking treedt.

Verbaasde reacties
“We krijgen momenteel zo'n 10.000 aanmeldingen per week.'' Een maand geleden waren er dat er zo'n 20.000. “Veel patiënten die het verzoek krijgen, reageren verbaasd omdat ze dachten dat hun gegevens allang gedeeld werden door verschillende zorgverleners.''

Gegevens inzien
Als een patiënt toestemming geeft, kunnen de huisarts, huisartsenpost en apotheken in de regio zijn gegevens voortaan inzien als dat nodig is. In de tweede helft van volgend jaar komen daar ook alle ziekenhuizen in Nederland bij, tenzij de patiënt aangeeft dat alleen door hem geselecteerde ziekenhuizen dat mogen.

Woensdag werd ook bekend dat huisartsen en apothekers vooralsnog worden uitgesloten van landelijke uitwisseling van patiëntgegevens.

Gerelateerde artikelen