Digitaal22 mrt '12 10:27

Digitaal nieuws wordt populairder

Auteur: Pieter van den Akker

Nieuws lezen op je smartphone, tablet op laptop wordt populairder. De groep mensen die kranten en tijdschriften digitaal consumeren is nog klein, maar groeit gestaag.

Iets meer dan een derde van de mensen leest wel eens een dagblad op de computer, 9 procent doet dat via de mobiele telefoon en iets meer dan 4 procent leest de krant via de tablet. Dat blijkt uit de donderdag verschenen NOM Print Monitor, waarin voor het eerst ook over het digitale bereik van dagbladen en tijdschriften wordt gerapporteerd.

Bij tijdschriften liggen de percentages fors lager. "Hoewel de percentages nog laag zijn, is er duidelijk groei te zien in de loop van 2011", valt in het rapport te lezen.

Mannen-vrouwen
Uit de monitor blijkt verder dat mannen vaker online lezen dan vrouwen. "Hetzelfde geldt voor hoger opgeleiden; zij lezen hun dagblad of tijdschrift veel vaker digitaal dan lager en middelbaar opgeleiden.'' De groep in de leeftijd van 13 - 34 jaar pakt eerder de smartphone, terwijl in de leeftijdscategorie 35 - 49 jaar vaker de tablet of computer wordt gebruikt.

De papieren versies van de dagbladen, inclusief de gratis edities, hebben een gemiddeld bereik van bijna 65 procent. Zonder de gratis krantjes is dat zo goed als 57 procent. De tijdschrifttitels halen een marktpenetratie van 12 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen