Digitaal15 okt '12 19:16Aangepast op 15 okt '12 21:22

Fouten in privacybeleid Google

Auteur: Harmen Simon Teunis

Europese privacybewakers hebben juridische fouten ontdekt in het nieuwe privacybeleid van internetgigant Google.

Dat schrijft persbureau Reuters maandag op basis van een brief van een meerderheid van de nationale EU-toezichthouders. Zij hebben Google gevraagd om aanpassingen te doen.

Google voegde in maart 60 oude privacyregels samen en begon met het koppelen van data die het verzamelt via de verschillende diensten, zoals YouTube, Gmail en Google+. Gebruikers kunnen het delen van gegevens niet met één druk op de knop uitschakelen, maar kunnen dit alleen per dienst doen.

"Het combineren van persoonlijke gegevens op zo'n grote schaal leidt tot hoge risico's voor de privacy van gebruikers'', schrijven de toezichthouders, die vermijden het beleid van Google illegaal te noemen. Zij willen dat Google gebruikers expliciet vraagt om gegevens te bundelen.

Onderzoek CNIL
De brief volgt op een onderzoek van 9 maanden onder leiding van de Franse toezichthouder CNIL en is ondertekend door 24 van de 27 nationale privacywaakhonden in de EU plus Liechtenstein en Kroatië.

Google weigerde maandag commentaar te geven tegenover Reuters. Eerder gaf het concern aan dat de veranderingen het gebruiksgemak bevorderen.

Het samenbrengen van anonieme gebruikersgegevens is van grote waarde voor bedrijven bij de verkoop van advertenties. "Google gedraagt zich erg agressief en zet hoog in, want deze veranderingen zijn van grote waarde voor hun advertentie-activiteiten'', zegt Advocaat Chris Watson van CMS Cameron McKenna. "Ze zijn misschien bereid om de positie van Europa te testen om te zien of ze ermee weg komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen