Digitaal21 dec '12 00:18

Assange wil praten om ambassade te verlaten

Auteur: Thijs Baas

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft vanaf het balkon van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen Groot-Brittannië en Zweden opgeroepen met hem te komen onderhandelen over zijn vertrek.

Assange deed zijn oproep voor het oog van enkele van zijn volgelingen. De 41-jarige Assange vluchtte in juni naar de ambassade om uitlevering naar Zweden te voorkomen. De Britse justitie heeft gedreigd hem op te pakken zodra hij zich op straat waagt. Het was de tweede keer dat Assange zich voor een toespraak op het balkon begaf.

In Zweden hangt Assange een proces boven het hoofd wegens verkrachting. Hij vreest uitlevering aan de Verenigde Staten. WikiLeaks publiceerde onder meer duizenden vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke berichten.

Assange benadrukte dat zijn deur open staat voor gesprekken over het beëindigen van zijn verblijf in de ambassade. Hij zal deze echter niet verlaten zolang Amerika hem bedreigt. Wikileaks zal nog eens een miljoen documenten openbaar maken, zei Assange. "Zes maanden geleden, 185 dagen, kwam ik dit gebouw binnen. Het is mijn thuis geworden, mijn kantoor en mijn toevlucht.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen