Digitaal28 nov '12 21:40Aangepast op 29 nov '12 01:38

Julian Assange zou longkwaal hebben

Auteur: Fleur de Bruijn

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft een chronische longkwaal die elk moment kan verslechteren. Hij wordt regelmatig door doktoren onderzocht.

Dat heeft de ambassadeur van Ecuador in Groot-Brittannië woensdag verklaard.

Ambassade van Ecuador
De 41-jarige Assange zit sinds juni in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij heeft asiel gekregen in Ecuador.

Assange vluchtte naar de ambassade om te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden. In dat land wacht hem een proces wegens verkrachting.

Smoes van de VS
Volgens de Australiër Assange gaat het om een smoes zodat hij in Amerikaanse handen kan komen. In de VS zou hij een zware straf kunnen krijgen voor het onthullen van honderdduizenden geheime documenten.

WikiLeaks publiceerde onder andere duizenden vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke berichten.

Vrijgeleide naar ziekenhuis
Ecuador heeft al eerder gewaarschuwd voor de gezondheid van Assange. Vorige maand vroeg het land de Britse autoriteiten om een vrijgeleide voor Assange naar een ziekenhuis.

"Assange is duidelijk magerder geworden en we zijn erg bezorgd over zijn gezondheid'', zei de Ecuadoriaanse onderminister Marco Albuja Martinez eind oktober. Volgens hem zijn de mensenrechten in het geding.

Jaren onderdak
Als de WikiLeaksoprichter een voet buiten de deur van de ambassade zet, wordt hij gearresteerd. Het gebouw wordt constant door de politie in de gaten gehouden.

Eind september zei de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat het land bereid is de oprichter van WikiLeaks desnoods jaren onderdak te geven in hun ambassade in Londen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen