Digitaal13 feb '12 11:09

KPN: onderhoud systeem niet goed

Auteur: Fleur de Bruijn

KPN geeft toe dat het onderhoud aan de eigen internetsystemen niet steeds optimaal is geweest. Het telecombedrijf zegt extra maatregelen te nemen na de hackaanval.

"We trekken lessen uit de aanval om de dienstverlening voor onze klanten beter en veiliger te maken'', zei de directeur van de Nederlandse KPN-activiteiten Joost Farwerck.

Maatregelen
KPN gaat een deel van de geplande investeringen in IT-systemen extra voorrang geven na de hackaanval die het bedrijf vorige week bekendmaakte. Ook zal het zogenoemde 'Webcare team' in maart worden uitgebreid.

Klantgegevens
KPN is vorige maand door onbekenden gehackt. De hackers wisten zich toegang te verschaffen tot servers die de klantgegevens bevatten. KPN heeft toegegeven dat de hack ertoe had kunnen leiden dat klanten die een abonnement met internet en telefonie hebben, niet het alarmnummer 112 konden bellen. Hackers hadden de mogelijkheid om dit te verstoren.

De hackers hadden ook toegang tot privacygevoelige gegevens van particuliere klanten en bedrijven, zoals namen, adressen, telefoonnummers en bankrekeningnummers.

Mail
KPN sloot vrijdagavond alle e-mail tijdelijk af nadat duidelijk was geworden dat hackers de adres- en inloggegevens van honderden klanten openbaar hadden gemaakt. Alle klanten krijgen een mail waarin wordt uitgelegd hoe zij hun wachtwoord kunnen wijzigen. Dat is volgens het bedrijf nodig om weer veilig de e-mail te kunnen gebruiken.

Het telecombedrijf bood maandag twee miljoen keer haar excuses aan. In de landelijke dagbladen stonden advertenties waarin KNP met een mea maxima culpa. Het bedrijf vraagt niet om begrip, maar zegt het belangrijk te vinden om te zeggen dat ze in eerste plaats aan de veiligheid van klantgegevens heeft gedacht

OM
Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het hacken van adres- en inloggegevens bij KPN. Het is de bedoeling om de verantwoordelijken op te sporen en bewijs te verzamelen, zodat de daders kunnen worden berecht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen