Digitaal25 jan '12 06:10

Oprichter Megaupload niet eerder vrij

Auteur: Fleur de Bruijn

De baas van de downloadsite Megaupload.com, Kim Dotcom, komt niet op borgtocht vrij. Hij zit vast op verdenking van onder meer internetpiraterij.

Dat heeft een rechter in Nieuw-Zeeland, waar de Duitser vorige week samen met drie medewerkers werd opgepakt, woensdag bepaald. Volgens de rechter is er een reëel gevaar dat Dotcom de benen neemt als hij voorwaardelijk wordt vrijgelaten. Hij zou met zijn internetactiviteiten vele miljoenen hebben verdiend en dus over voldoende middelen beschikken om het land te ontvluchten.

Tientallen jaren vast
Dotcom blijft nog tot 22 februari vastzitten. De VS hebben om zijn uitlevering gevraagd, maar die procedure kan volgens kenners maanden of zelfs jaren duren. Voor de misdrijven waarvan hij wordt verdacht, kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Downloadsite
Via Megaupload konden internetters tot voor kort bestanden met elkaar uitwisselen, waaronder bijvoorbeeld auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software. Op last van de Amerikaanse federale politiedienst FBI ging de site vorige week op zwart.

Gerelateerde artikelen