Digitaal20 jan '12 07:36

Megaupload.com gesloten

Auteur: Fleur de Bruijn

De VS hebben Megaupload.com afgesloten. Megaupload is volgens de VS verantwoordelijk voor ‘massale, wereldwijde online piraterij van verschillende soorten werk waar copyright op rust’.

Megaupload is een van de grootste sites waarmee op internet bestanden worden uitgewisseld. Zeven mensen zijn aangeklaagd, onder wie een 29-jarige Nederlander. Dat maakte de Amerikaanse federale recherche FBI donderdag bekend

385 miljoen schade
Er is door het aanbieden van films, televisieprogramma's en andere content voor meer dan 500 miljoen dollar (385 miljoen euro) schade aangericht, aldus justitie. Daarnaast zouden de mensen achter de site 175 miljoen dollar (135 miljoen euro) hebben verdiend.

Gevarieerd gezelschap
Onder de aangeklaagden bevindt zich ook de 37-jarige oprichter van megaupload.com. Daarnaast zijn drie Duitsers, een Slowaak en een Est aangeklaagd, evenals de Nederlander. Hij zou donderdag zijn opgepakt in Nieuw-Zeeland, samen met drie andere verdachten. De drie overige verdachten zijn nog niet gearresteerd.

Hackers richten pijlen op FBI
Nadat de website uit de lucht ging, vielen hackers de internetpagina's van justitie en de FBI aan. Ook een aantal sites verbonden aan de muziekindustrie kwamen onder digitaal vuur te liggen. De hackers zijn niet alleen boos over megaupload.com, maar ook over nieuwe wetgeving die in de VS in de maak is.

Wetgeving onder de loep
Het Huis van Afgevaardigden buigt zich op het moment over de zogeheten Stop Online Piracy Act (SOPA). De Senaat kijkt naar de Protect IP Act (PIPA). De wetgeving is bedoeld om toegang tot buitenlandse sites te blokkeren, als die gestolen of illegale content aanbieden. De muziek- en filmindustrie zijn voorstander van deze wetten. Internetgiganten als Twitter, Wikipedia en Google zijn er fel tegen, omdat de regelgeving kan leiden tot censuur.

Gerelateerde artikelen