Digitaal27 dec '12 12:16

Betere werkomstandigheden in Apple-fabrieken

Auteur: Remco Tomesen

De arbeidsomstandigheden in de Chinese Foxconnfabrieken waar iPhones, iPads en andere Apple-producten worden gemaakt, zijn er dit jaar flink op vooruit gegaan.

Werknemers in Apple-fabrieken maken sinds kort geen weken meer van meer dan 80 uur, minderjarige arbeiders draaien niet langer nachtdiensten en de veiligheid  is erop vooruitgegaan. Dat blijkt uit rapportages van de Fair Labor Association (FLA), die sinds dit jaar de fabrieken inspecteert van Foxconn, dat de Appleproducten in China produceert.

Apple is vanaf begin 2012 serieus bezig met het verbeteren van de omstandigheden waaronder haar producten worden gemaakt. Het electronicabedrijf verdrievoudigde volgens The New York Times de afdeling die zich bezighoudt met arbeidsomstandigheden en sprak onder meer voor het eerst met Chinese milieuactivisten. De reputatie van Apple liep behoorlijk wat deuken op, door artikelen en reportages over de slechte omstandigheden in de Foxconnfabrieken. Sommige medewerkers zouden zelfmoord hebben gepleegd.

Medewerkers van Apple hebben nauw contact met Foxconn en eisen van het bedrijf dat het de omstandigheden in de fabrieken verbetert. Volgend jaar moeten er nog meer verbeteringen worden doorgevoerd. Zo zou geen enkele medewerker straks nog meer dan 49 uur per week mogen werken. De verwachting is dat andere grote multinationals met fabrieken in China het voorbeeld van Apple zullen volgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen