Digitaal28 feb '12 15:54Aangepast op 28 feb '12 21:15

Roamingkosten verdwijnen in Europa

Auteur: Harmen Simon Teunis

Op dit moment is internetten met je mobiele telefoon in Europa nog hartstikke duur. Het Europees Parlement wil daar wat aan doen. Een megabyte mag komende zomer nog maar 50 eurocent kosten. Maar als het aan Eurocommissaris Neelie Kroes ligt, gaan ook de roamingtarieven op de schop.

"Mooi begin he? Ik vind het een heel positief signaal vanuit het parlement", zegt Kroes op BNR.

"Ik heb het alleen ook nog te verdedigen in de raad van ministers. Maar dat doe ik met veel plezier. Ik wil dat de consument keuze heeft en dat er lagere tarieven aangeboden gaan worden."

Investeringen in het geding
Als een megabyte inderdaad nog maar 50 cent mag kosten, zal dit met gejuich worden ontvangen door consumenten. Vodafone-topman Vittorio Colao was aanzienlijk minder blij met het initiatief van het Europees Parlement. Hij zegt dat er door de maatregelen te weinig geld is om nog te investeren in netwerken.

Toch laat Kroes zich niet tegenhouden door deze weerstand. Want ook de extra roamingkosten in Europa moeten eraan geloven. "Ik heb de topman gisteren gesproken. Wij hebben met elkáár, niet alleen met de topman van Vodafone, afgesproken dat de roamingtarieven naar nul gaan dalen. En dat is in de nabije toekomst."

Roamingkosten
Als u de grens overgaat, wordt u nu nog extra aangeslagen. "Daarom zijn veel mensen bang om hun iPad of mobiele telefoon aan te zetten. Omdat ze niet weten wat voor schok dat op hun rekening teweegbrengt. Dat zullen we in Europa laten verdwijnen."

Ook met deze afspraak zal bij Colao niet blij zijn geweest. Maar daar lijkt Kroes maling aan te hebben. "Ik zit er niet voor om een paar personen blij te maken. Ik zit er om de consument te beschermen en hen meer keuze te laten hebben. Ik zit er uiteraard ook voor dat dit door bedrijven geoffreerd wordt die ook winst maken, anders kunnen er geen investeringen plaats vinden."

Consument staat voorop
Dat de telecomwereld klaagt, snap Kroes wel. Maar zij vindt het te kort door de bocht. "Men heeft jarenlang gebruik kunnen maken van die toeslagen. En daar zit nu precies het punt. Dat men niet blij is omdat er een einde lijkt te komen aan de situatie waarin men zeer veel winst kon maken, is misschien een menselijke reactie. Maar wij zullen nog steeds in het oog houden dat zij moeten kunnen investeren. Daar is mijn beleid ook op gericht. Maar het kan niet zo zijn dat dit ten koste van de consument gaat op een onheuse manier", aldus Kroes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen