Digitaal12 jun '13 14:06

Uitzending 12 juni | Zorg voor eigen privacy (Prism)

Auteur: Martje Schoemaker

Gefeliciteerd! Je bent niet paranoïde! Alle digitale communicatie wordt afgeluisterd. Wat nu?

Door het Prism schandaal in Amerika staat de wereldwijde en nationale veiligheid ter discussie. Ten koste van je eigen privacy. Al meer dan dertig jaar wordt er geroepen dat afluisteren de dagelijkse gang van zaken is. Waarbij de laatste jaren alle waarschuwingen in de wind geslagen lijken te worden.

Wie is er verantwoordelijk voor de bescherming van onze privacy. Wat kunnen we zelf ondernemen om niet afgeluisterd te worden. En waar sta je als bedrijf, hoe beveilig je alle bedrijfsinformatie.

Deze week in BNR Digitaal praten we hierover met Simon Hania Privacy Officer bij TomTom, Arjen Kamphuis van Gendo (hackercommunity) en Corien Prins, Hoogleraar Recht en Informatisering aan de universiteit Tilburg. Mijn back-up is Jasper Bakker van WebWereld.

Zelfbescherming
"Het is het kip ei verhaal" zegt Jasper Bakker als het over encryptie gaat. "Ik kan wel mezelf volledig achter code plaatsen, maar zodra ik naar iemand een e-mail stuur die daar niet mee werkt, ligt mijn informatie nog op straat." Encryptie is ook niet voor iedereen weggelegd.

Luister hier naar tips van Arjen Kamphuis, voor de kenners.
Wil je meer leren? Dan is OHM2013 de plek waar je moet zijn.
Nog geen expert? Hier tips voor de internet gebruiker van iedere dag.

Wetgeving
Een makkelijke manier om in de wetgeving bedrijven en burger te beschermen is 'data minimalisering', legt Simon Hania uit.
Corien Prins legt uitgebreid in de uitzending uit waar de knelpunten zitten tussen de regelgeving, veiligheid en de maatschappelijk bewustzijn. Waar transparantie nodig is, lijkt het nog niet binnen handbereik. Wie controleert de controlerende instanties?

Nu staat het Prism-schandaal voor het begin van een nieuwe discussie over privacy en veiligheid, maar het is tevens de kroon op 76 jaar afluisterwerk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen