Digitaal25 dec '12 07:52Aangepast op 25 dec '12 16:22

RVD stelt onderzoek in na uitlekken kersttoespraak

Auteur: Melvin Captein

De kersttoespraak van koningin Beatrix lekte gisteravond een dag te vroeg uit. Als de RVD alerter was geweest had dit voorkomen kunnen worden. Volgens experts moeten zij zelf ook in de spiegel kijken.

Dat zegt ict-journalist Brenno de Winter tegenover Radio 1. Zo zou de internetsite met een bepaalde instelling onbereikbaar zijn geweest als iemand het adres had ingevoerd. "Om dat in te stellen is denk ik ongeveer 20 seconden werk. Dit is echt nalatigheid van de RVD'', aldus De Winter.

Internetmarketeer Anne Jan Roeleveld ontdekte de speech gisteravond door te spelen met bestandsnamen op een server van de overheid. Nadat hij zijn vondst op Twitter meldde ging de digitale tam-tam in werking en snelde het nieuws over het internet.

Vertrouwen
De toespraak draait om het thema vertrouwen. De koningin heeft de toespraak enkele dagen geleden opgenomen. Ze zegt onder meer dat ,,in het licht van geloof, hoop en liefde mensen tot elkaar worden gebracht en nieuwe bezieling vinden''. De koningin bedankt ook voor het medeleven dat de familie dit jaar heeft mogen ontvangen.

Europa
Beatrix spreekt in de jaarlijkse kerstboodschap haar vertrouwen uit in Europa. De EU heeft welvaart gebracht. "Toch is er meer dan geld alleen. Bovenal biedt Europa ons vrede'', aldus de vorstin. Ze zegt dat dat de kracht van ons land niet ligt in isolement, maar in saamhorigheid. "Dat is de achtergrond van de internationale samenwerking waartoe ons land zich heeft verplicht''.


Datum en volgnummer

Roeleveld deed zijn ontdekking door op de website van het Koninklijk Huis de laatste video te bekijken. In het internetadres paste hij vervolgens de datum en het volgnummer aan en kon de video downloaden. Omdat hij de koningin over vertrouwen hoorde praten, begreep Roeleveld dat het om de nieuwe kerstrede ging. Het thema vertrouwen was al door de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. In een blog licht Roeleveld toe hoe eenvoudig hij op de video stuitte.

Numerieke code
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) betreurt het uitlekken van de kersttoespraak van koningin Beatrix. Volgens de RVD stond de toespraak "op stand-by'' op de website rijksoverheid.video.nl. "Het bestand was voorzien van een numerieke code, niet alleen een jaartal zoals door sommigen is beweerd'', aldus de RVD.

Volgens de RVD is de code vermoedelijk ontdekt door te proberen. De dienst gaat "een diepgaand onderzoek'' doen naar hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Niet als de Miljoenennota
De RVD noemt het uitlekken van de toespraak niet helemaal vergelijkbaar met het uitlekken van de Miljoenennota in 2011. Toen wist een journalist op eenvoudige wijze bij de Miljoenennota te komen. "Vorig jaar was de naam van de site miljoenennota.prinsjesdag2010.nl. Ik heb dat 2010 weggehaald en er 2011 van gemaakt'', verklaarde Bram Talman destijds. Volgens de RVD was het deze keer niet mogelijk dezelfde truc toe te passen.

Nederland 1 en 2 en Radio 1 hebben de officiële kerstboodschap inmiddels uitgezonden. De volledige tekst vind je hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen