Digitaal24 dec '12 12:38

'Stelen van wachtwoorden gaat door'

Auteur: Marjan van den Berg

Cybercriminelen hebben ruim 150-duizend computers in Nederland overgenomen. Ze proberen wachtwoorden voor bankrekeningen te onderscheppen.

Dat blijkt uit onderzoek van anti-virus- en anti-spyware-bedrijf Surfright en het digitaal forensisch onderzoeksbureau Digital Investigation. Ook zijn toegangscodes van grote bedrijven en ministeries gestolen, waardoor de criminelen kunnen inloggen.

"In principe zijn ook gegevens bij nutsbedrijven buitgemaakt, waardoor deze gegevens eventueel verkocht zouden kunnen worden aan landen die het niet zo goed voorhebben met de westerse landen. Die zouden bijvoorbeeld op afstand kunnen inloggen en de elektriciteits- of watervoorziening in Nederland kunnen ontregelen", zegt cyberveiligheidsanalist Mark Loman van Surfright.

Volgens hem zijn alle betrokken instanties geïnformeerd, en hebben zij alle wachtwoorden veranderd.

De politie onderzoekt de zaak, maar de daders zijn nog niet uitgeschakeld, zegt Loman. "Vooralsnog wijst alles uit dat de criminelen nog gewoon bezig zijn met het verzamelen van informatie, het verspreiden van virussen en het stelen van wachtwoorden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen