Digitaal7 okt '12 18:18Aangepast op 7 okt '12 21:54

Gegevens patiënten Gouds ziekenhuis jarenlang op straat

Auteur: Thijs Baas

Jarenlang konden de gegevens van honderdduizenden patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda door Jan en alleman worden ingezien op internet, via een slecht beveiligde computer.

Een hacker deelde de gevoelige informatie met Nu.nl, dat er vandaag over bericht. Tussen de gelekte informatie zitten onder meer röntgenfoto's. echo's. hartfilmpjes, medicatielijsten, diagnoses en laboratoriumuitslagen.

De computer bevat ook het totale patiëntenbestand met de informatie van ruim 493.000 personen, zoals adres, geboortedatum, telefoonnummer en burgerservicenummer. In een verklaring op de website spreekt het ziekenhuis zijn teleurstelling uit. "We zijn ontzettend geschrokken van deze melding. Wat ons betreft is deze situatie onacceptabel. De betreffende server is na de melding direct van het netwerk afgehaald."

Computersysteem
Inmiddels kan niemand meer van buitenaf het computersysteem in, waardoor de medewerkers van het ziekenhuis onder meer hun mail niet van buitenaf kunnen bekijken. Onduidelijk is nog of de afgelopen jaren andere mensen de gegevens van de server hebben gedownload.

"Daar wordt naar gekeken", zegt een woordvoerster. Voorlopig worden de patiënten van wie de gegevens op de server staan niet benaderd. "Maar als daar reden voor is, gaan we het zeker doen."

Opnieuw
De patiëntenfederatie NPCF in Utrecht spreekt van een zeer zorgelijke en verwijtbare situatie. "Het is vreselijk dat dit opnieuw heeft kunnen gebeuren. Je moet er als patiënt op kunnen vertrouwen dat zorgvuldig met jouw medische gegevens wordt omgegaan. Het feit dat dit niet gebeurt, is zeer verontrustend'', zegt NPCF-directeur Wilna Wind.

Wind is benieuwd of de Goudse situatie zich ook in andere ziekenhuizen kan voordoen. In april onthulde het tv-programma Zembla dat 300.000 medische dossiers en personeelsdossiers zomaar door derden waren in te zien door een beveiligingslek in het computerprogramma Humannet. De patiëntenfederatie riep de politiek zondag op om maatregelen te nemen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen