Digitaal12 okt '11 19:24

iMessage: laatste nagel aan de sms-doodkist

Auteur: Harmen Simon Teunis

Woensdag kwam het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple beschikbaar voor het publiek. Het nieuwe iOS 5 heeft onder andere iCloud, Airplay en iMessage. En vooral dat laatste programma dreigt de verdienmodellen van telecomproviders verder onder druk te zetten.

Met iMessage kunnen iPhone-gebruikers gratis berichten sturen naar andere iPhone, iPad of iPod Touch-gebruikers. Het is vergelijkbaar met BlackBerry Messenger, het zogeheten Ping, en zet de trend van gratis berichten versturen voort.

Voor het gratis versturen van berichten tussen smartphones van verschillende merken is Whatsapp het alternatief, omdat dit systeem geen onderscheid maakt tussen het merk telefoon van de gebruikers.

Mede vanwege de populariteit van Whatsapp kwamen de verdienmodellen van telecomproviders al onder druk te staan, omdat zij sms-inkomsten misliepen.

Alternatieven
Met de komst van iMessage als gratis berichtenplatform, komen de verdienmodellen van de telefoonproviders nu nóg meer onder druk te staan. Want waarom zou je nog 23 cent betalen voor een sms als je ook een gratis bericht kunt sturen met Whatsapp, Ping of iMessage? En waarom zou je betalen voor bellen als je ook gratis kunt bellen door via een WiFi-verbinding met Skype te bellen?

Een sms-bericht wordt verstuurd over het mobiele netwerk en klanten betalen voor ieder individueel smsje, of sluiten een smsbundel af. Maar diensten zoals iMessage maken gebruik van het datanetwerk van de provider en vallen daarmee onder je databundel.

T-Mobile maakt zich geen zorgen
Ondanks de populariteit van gratis berichten versturen maken ze zich bij T-Mobile nog niet zo zorgen om de ontwikkelingen en de lancering van iMessage. "Het is een ontwikkeling die gaande is. Bij de laatste kwartaalcijfers heeft T-Mobile gekeken naar de ontwikkeling van sms-en jaar op jaar. En voorlopig zien wij dat het sms verkeer stabiel blijft.  Het is koffiedik kijken hoe dat gaat uitpakken en wat voor effect het gaat hebben op het smsen", zei een woordvoerder van T-Mobile.

Dataverbruik
Door de groeiende populariteit van smartphones en mobiel internet steeg het mobiele dataverbruik heel hard. Dat was voor KPN en Vodafone aanleiding om in 2010 over te stappen op databundels in plaats van de fair use policy, waarbij gebruikers niet meer verkeer mochten verbruiken dan tien keer het gemiddelde verbruik van alle gebruikers. In de databundels zijn grenzen gesteld aan het netwerkverkeer. Wanneer een gebruiker boven zijn datalimiet uit komt, betaalt hij extra.

T-Mobile volgde in 2011 met een vergelijkbare wijziging, met het verschil dat gebruikers bij overschrijding van de downloadlimiet worden gekort op de snelheid van hun internet.

Providers zetten trend voort
Gonny van der Zwaag, hoofdredacteur van iPhoneclub.nl denkt dat de providers de eerder ingezette trend voort zetten. "Ik verwacht dat de operators nog strengere datalimieten gaan stellen. Hoewel dat in de praktijk heel erg lastig gaat worden."

Maar er zijn ook alternatieven, legt van der Zwaag uit. "Ze zouden ook zelf een dienst kunnen opzetten die vergelijkbaar is met Whatsapp. Maar om te concurreren met de bestaande diensten zou die ook gratis moeten zijn."

Ook diversificatie zou een optie zijn. Van der Zwaag: "Sommige providers beginnen ook met televisie, zoals Vodafone. KPN heeft een vergelijkbare dienst als App op de iPad beschikbaar. Daarmee kun je televisie kijken vanaf je tablet of mobiele telefoon", zegt van der Zwaag. Maar dat kan dus alleen als je het bijbehorende abonnement afsluit.

En daarmee verzekeren de telecomproviders zich alsnog van inkomsten die het op andere fronten eventueel mis zou kunnen lopen.

Gerelateerde artikelen