Digitaal28 feb '12 14:53

Universele GSM-oplader komt eraan

Auteur: Pieter van den Akker

Er moet een universele oplader voor mobiele telefoons komen. Dat vindt de meerderheid van de fabrikanten van mobiele telefoons, die bijeen zijn op een grote beurs in Barcelona.

Dat bleek dinsdag op het Mobile World Congress in de Spaanse stad. Consumenten moeten nog wel even geduld hebben, want de oplader laat nog even op zich wachten. Op het congres zingt het jaartal 2014 rond voor de introductie van de gadget.

Europese druk
Op dezelfde beurs spraken 17 fabrikanten en handelaren uit de telecomindustrie 3 jaar geleden al af dat het grootste deel van de mobieltjes die in 2012 verkocht zouden worden, een universele lader moest hebben. Daar is ondanks druk van de Europese Commissie nog niets van terechtgekomen.

10 laders
Uit een studie uit 2011 blijkt dat de acht grote producenten voor hun eigen mobiele telefoons tot wel tien verschillende laders hebben. Sommige fabrikanten, met name Sony en Samsung, stellen dat hun telefoons wel aan dezelfde lader te hangen zijn. Nokia zegt dat dat geldt voor ongeveer 70 procent van de telefoons die het bedrijf in de tweede helft van het afgelopen jaar verkocht.

Dat zijn dan overwegend smartphones, die nu goed zijn voor een vijfde tot een kwart van de totale markt.

Levensvatbaar
De ITU, de internationale koepel voor de telecomsector, heeft de producenten in juni vorig jaar op het hart gedrukt om in 2014 eindelijk een universele lader aan te bieden. "We willen de industrie niet straffen of ontwikkelingen blokkeren, maar we willen wel een levensvatbare oplossing. Dat is misschien even lastig voor de fabrikanten'', sprak een woordvoerder.

Goedkoper
Eerder op de dag werd ook bekend dat Mozilla, de bouwer van de gratis internetbrowser Firefox, een speciaal besturingssysteem voor mobiele telefoons wil maken. Daarmee wil Mozilla bereiken dat smartphones veel goedkoper worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen