Digitaal4 nov '11 20:57

Apple valt best wel ver van de boom

Auteur: BNR Webredactie

Toen Tim Cook in augustus het roer overnam van Steve Jobs als ceo van Apple, beloofde hij vrijwel alles bij het oude te laten.

Niets blijkt minder waar, getuige een opsomming in The Wall Street Journal. Daaruit blijkt vooral dat Cook al in de eerste maanden van zijn directeurschap een behoorlijk stempel drukt op het bedrijf.

Nauwelijks een maand na de dood van zijn voorganger en Apple-icoon Steve Jobs is er ogenschijnlijk weliswaar niet veel veranderd, zegt Damon Poeter op PC Mag. Maar er zijn wel degelijk fundamentele koerswijzigingen zichtbaar. De vijf meest in het oog springende:

1. De communicatie is aanzienlijk intensiever
Volgens Jessica E. Vascellaro - in The Wall Street Journal - is Cook op het gebied van interne communicatie een openbaring ten opzichte van zijn voorganger. Dat blijkt onder meer nadrukkelijk uit interne mails aan het hele bedrijf, waarin hij zich richt tot 'het team'.

2. Apple is vriendelijker en zachter
Hoe beperkt ze ook nog zijn, de veranderingen die Cook tot nu toe doorvoerde, maken het bedrijf een stukje vriendelijker, zegt Rebecca J. Rosen in The Atlantic. Een van de manieren waarop Cook dat tot nu toe heeft laten zien, is door de invoering van een liefdadigheidsfonds waarin Apple-werknemers tot 10.000 dollar per jaar kunnen storten. Jobs was fel gekant tegen "zomaar geld weggeven". 

3. Cook bemoeit zich meer met administratieve zaken
De laatste weken heeft Cook een aantal administratieve taken aangepakt, enkele medewerkers promotie gegeven en verschillende afdelingen gereorganiseerd, meldt Vascellaro. De onderwijstak van Apple heeft hij betrokken bij de sales en marketing-divisies, om een betere samenwerking met de rest van het bedrijf te realiseren.

4. De transparantie is flink verbeterd
"Steve dacht dat hij overal een passend antwoord op had", zegt  analist Toni Sacconaghi in The Wall Street Journal. "Ik betwijfel of Tim ervan overtuigd is dat hij overal een antwoord op heeft", zegt Sacconaghi. Hoe dan ook heeft hij zich opvallend op de vlakte gehouden over bepaalde onderdelen van Apple, zoals het ontwikkelplan voor de iPhone. 

.... en 5. nou ja, dit is pas het begin...
Het gerucht gaat dat Cook een bestemming heeft gevonden om de 81,6 miljard dollar die Apple nog op de plank heeft liggen zinvol te besteden, meldt Vascellaro. "Cook lijkt open te staan voor een meer traditionele manier voor de verzilvering van het geld, zoals dividenden of terugkopen."


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen