Digitaal9 mei '11 16:22

Telefoons opladen met geluid geen toekomstmuziek

Auteur: Harmen Simon Teunis

Gooi je opladers het raam maar uit en bel en internet naar hartelust met je smartphone. Want onderzoekers uit Zuid-Korea zijn een techniek aan het ontwikkelen waarbij de telefoon omgevingsgeluid maar ook je gesprek omzet in elektriciteit.

De levensduur van de batterij is een van de belangrijkste eigenschappen van een telefoon, maar voor veel mensen tegelijkertijd een grote ergernis. Vooral mensen die smartphones gebruiken en deze nodig hebben voor alle dagelijkse dingen hebben maar wat vaak last van een lege telefoon.

Maar die ergernis hoort binnenkort misschien tot het verleden. Zuid-Koreaanse onderzoekers zijn een techniek aan het ontwikkelen waarbij telefoons worden opgeladen door geluid in elektriciteit om te zetten tijdens maar ook na een telefoongesprek.

Muziek omzetten naar stroom

Volgens de Telegraph zou het met deze technologie ook mogelijk zijn om achtergrondgeluid en zelfs muziek om te zetten naar stroom, wanneer de telefoon niet gebruikt wordt.

Hoewel de techniek nu nog 'slechts' in staat is om geluid met een sterkte van 100 decibel om te zetten naar 50 millivolts zijn de onderzoekers aan het zoeken naar andere materialen die in de techniek gebruikt worden, waardoor ze meer energie zouden kunnen omzetten met minder geluid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen