Digitaal16 feb '12 16:23

Apple-computers gaan iPad achterna

Auteur: Harmen Simon Teunis

Apple gaat deze zomer het vernieuwde besturingssysteem OS X Mountain Lion voor zijn laptops en desktopcomputers lanceren.

De software bevat elementen die qua functionaliteit lijken op het iOS-besturingssysteem waarop de iPhone en de iPad draaien.

Apple zegt dat Mountain Lion meer dan 100 nieuwe functies bevat, waarvan een groot deel de overstap maakt van de iPad en het iOS besturingssysteem voor iPhones en verschillende iPods.

Snel
"De Mac gaat hard en groeit sneller dan de PC, nu al 23 achtereenvolgende kwartalen. Met Mountain Lion worden dingen nog beter", zei Philip Schillder van Apple's marketingafdeling.

"De developer preview van Mountain Lion komt slechts zeven maanden na de ongelooflijk succesvolle release van Lion en zet een verhoogd tempo van ontwikkelingen in voor 's werelds meest geavanceerdere computer besturingssysteem."

Vertalen
Door zijn computers meer te laten lijken op zijn immens populaire mobiele apparaten, hoopt Apple er meer aan de man te kunnen brengen.

Op het gebied van smartphones en vooral tabletcomputers behoort het Amerikaanse technologiebedrijf tot de absolute top, maar in de wereld van gewone computers en laptops speelt het een veel bescheidener rol. Door zwaar in te zetten op de functionaliteit die de mobiele apparaten al kennen, hoopt Apple dat succes door te vertalen naar de computers.

Gelijke kappen
Apple gaat zwaar inzetten op synchronisatie met andere Apple-apparaten. Dat blijkt uit een aantal nieuwe functies die in het besturingssysteem zitten.

Een daarvan is Messages. Het is in feite een uitbreiding van iMessage, waarmee het mogelijk is om gratis tekstberichten te sturen tussen iPads, iPods en iPhones. Met Messages kun je dus ook berichten sturen vanaf je Apple-computer naar de mobiele apparaten van Apple. Gebruikers van Apple die nieuwsgierig zijn naar deze functionaliteit kunnen de beta-versie van Message nu al downloaden vanaf Apple's website.

Het programma Notes, het digitale notitieblok, wordt ook meegeleverd als losse aplicatie. Dat was voorheen nog geïntegreerd in Apple's mailprogramma Mail. Je notities worden vanaf nu dus ook gesynchroniseerd tussen je Apple-computer en je iPhone en iPad. Dit zelfde geldt voor Reminders, de digitale to do-lijst van Apple.

Notification center
Het notification center dat op iPads en iPhones staat, komt ook naar de desktops en laptops. Daarmee heb je dus ook op je computer een overzicht van nieuwe mails, een kalender-updates, berichten van Message of herinneringen van Reminders.

Mac-gebruikers kunnen de upgrade aan het einde van deze zomer kopen in de Mac App Store.

Gerelateerde artikelen