Digitaal18 jun '12 11:18

Overheden vragen Google steeds vaker om verwijdering informatie

Auteur: Harmen Simon Teunis

Google krijgt steeds vaker verzoeken van overheden om gevoelige informatie te verwijderen. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse transparantieraport van Google.

Volgens internetexpert Chris Obdam is het een vorm van censuur, omdat er geen gerechtelijke uitspraak aan te pas komt. "Het is eigenlijk een slechte zaak dat overheden vinden dat ze een uitzonderingspositie hebben en dat er geen uitspraak over gedaan hoeft te worden. Het neigt erg naar censuur en het lijkt me heel verstandig dat we hier als samenleving kritisch naar kijken."

Google is volgens Obdam niet verplicht tot het verwijderen van een bericht als de overheid van een land daarom vraagt. Dat is alleen het geval als er een gerechtelijke uitspraak is.  "Dan verplicht Google zich volgens de wetgeving van het land zich daaraan te houden".

Nederland
In Nederland was het aantal verzoeken tussen juni en december 2011 minder dan 10. Volgens Google zegt dat aantal niets over de censuur in ons land. De verzoeken worden daarom niet gespecificeerd. Mark Jansen, woordvoerder voor Google Nederland: "In het geval van Nederland zijn geen grotere trends waarneembaar."

Vier items verwijderd
Uiteindelijk zijn er in Nederland vier items op verzoek van de Nederlandse overheid verwijderd. Het ging op twee YouTube-filmpjes en twee posts op de blogsite Blogger waarvan een ging over het zwartmaken van overheidsfunctionarissen. Een ander voorbeeld is Italië dat wilde dat parodie filmpjes van Berlusconi verwijderd werden.

Discussie op gang brengen
Op de lijst van Google staan de Verenigde Staten bovenaan. Zij deden de meeste aanvragen tot verwijdering. Op de tweede plaats staat het Verenigd Koninkrijk en op de derde plaats Frankrijk. De reden dat Google de lijst met aanvragen openbaar maakt is volgens Obdam dat de internetgigant een discussie op gang wil brengen over censuur op internet.

Spanje
Een Europees land dat wel opviel was Spanje. Het Zuid-Europese land diende 270 verzoeken in tot het verwijderen van negatief commentaar over publieke figuren, fors meer dan het halfjaar daarvoor. Daarvan verwijderde Google er echter geen.

Gegevens van gebruikers
De Nederlandse overheid heeft verder in 2011 gegevens opgevraagd van 262 Google-accounts. In het eerste half jaar waren dat er 213. Tussen juli en augustus waren het er 49. Daarnaast zijn gebruiksgegevens 101 accounts opgevraagd, 61 in het eerste half jaar en 37 in het tweede half jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen