Digitaal2 mei '12 16:13Aangepast op 2 mei '12 16:59

Internet moet veiliger

Auteur: Fleur de Bruijn

Internetgebruik moet veiliger worden voor kinderen. Dit vindt Neelie Kroes, Eurocommissaris voor Europese Zaken. Zij heeft hiervoor vandaag een plan gelanceerd in Brussel.

Kroes wil dat de Europese Commissie, de EU-lidstaten, aanbieders van mobiele telefonie, fabrikanten van apparaten en providers van sociale netwerkdiensten meer moeten doen om internet veilig te maken voor de 100 miljoen kinderen die in Europa in aanraking komen met internet. “Veel van die kinderen zijn niet op de hoogte van de gevaren die aan het internet kleven,” zei Kroes vandaag tegen BNR.

Vlucht internet
De Eurocommissaris zegt dat het grootste probleem is dat kinderen iets op internet zetten, maar zich niet realiseren dat dit nooit meer verdwijnt. “Kinderen hebben nog niet door dat er slechte mensen op de wereld rondlopen die misbruik maken van deze informatie.” Kroes gaf toe dat er met de ontwikkeling van het internet in de jaren ’80 nooit rekening gehouden is met het feit dat het zo’n enorme vlucht zou nemen.

Geletterdheid
Neelie Kroes vindt dat de digitale geletterdheid beter moet worden door voorlichting op scholen en aan ouders, maar wijst producenten ook op hun verantwoordelijkheid. Evenals bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de inhoud op internet. Bijna alle grote spelers op internet, zoals Facebook en Microsoft, werken mee aan het plan van Kroes. De Eurocommissaris zegt dat de Europese Commissie zal ingrijpen als bedrijven zich niet zullen houden aan de afspraken die gemaakt worden. Wat de gevolgen zullen zijn, is nog onbekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen