Digitaal6 mei '11 08:35

[06-05] Herbert Blankesteijn: Wall Street Journal voor paal met Wikileaks-kloon

Auteur: Herbert Blankesteijn

De belangrijkste zakenkrant ter wereld heeft een eigen variant op Wikileaks geopend. Maar klokkenluiders die daar hun digitale vuilniszak met explosieve documenten achterlaten, steken hun hoofd in de strop.

'Safehouse' heet de site en dat is de ironie ten top. Het verkeer tussen een eventuele klokkenluider en de site is slecht beveiligd. Daardoor kunnen slimme derden deze stroom afluisteren en ook oude berichten decoderen. Anders gezegd, Je kunt bij Safehouse je lekken binnenbrengen maar de site zelf is lek naar buiten. Daarmee zijn de identiteit van de klokkenluider én zijn informatie in gevaar.

De eerste om het initiatief van de WSJ scherp over de hekel te halen is veiligheidsexpert Jacob Applebaum, die heeft meegewerkt aan Wikileaks (en in die zin dus een concurrent is) en aan de anonimisatiesoftware TOR, die anoniem surfen mogelijk maakt. Hij twitterde vannacht: "Als je een site maakt voor gelekte documenten, zorg dan dat je er eerst iets van begrijpt." Zijn technische bezwaren staan beschreven bij Forbes.

Technische onvolkomenheden heeft bijna elke nieuwe site en die zijn te verhelpen. Kwalijker is dat de WSJ - eigendom van Rupert Murdoch - gebruiksvoorwaarden heeft opgesteld die met zoveel woorden de klokkenluider bescherming weigeren:

"Except when we have a separately negotiated confidentiality agreement… we reserve the right to disclose any information about you to law enforcement authorities or to a requesting third party, without notice, in order to comply with any applicable laws and/or requests under legal process, to operate our systems properly, to protect the property or rights of Dow Jones or any affiliated companies, and to safeguard the interests of others."

Welja. Without notice, dus zelfs zonder de klokkenluider ook maar te waarschuwen. En to safeguard the interests of others, want je kunt wel klokken willen luiden maar daarbij willen we natuurlijk niet aan gevestigde belangen komen, zeker niet die van Rupert Murdoch. Het zou komisch zijn als het niet zo tragisch was. En - any applicable laws - dat je om een maatschappelijk belang te dienen juist wel eens een wet moet overtreden, heeft de WSJ na zoveel geruchtmakende klokkenluidersaffaires ook nog niet helemaal begrepen.

Wikileaks maakt op zijn site duidelijk dat de site nog nooit een bron heeft onthuld en dat ook niet kan, omdat de informatie daarover domweg niet wordt opgeslagen. Klokkenluiders kunnen maar beter even bedenken waar de klepel hangt.

Herbert Blankesteijn

---

Herbert Blankesteijn schrijft wekelijks voor BNR.nl een column over een actueel thema op het digitale vlak. Daarnaast is Herbert dagelijks van maandag tot en met donderdag te horen en te lezen met Internet Vandaag, en presenteert hij iedere donderdagavond BNR Digitaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen