Digitaal13 aug '12 15:28Aangepast op 13 aug '12 16:18

Slachtoffers Dorifel mikpunt criminelen

Auteur: Fleur de Bruijn

Criminelen grijpen het Dorifel-virus aan om internetgebruikers via de telefoon op te lichten.

Dit schrijft NRC Handelsblad maandag. Volgens de krant waarschuwt het meldpunt Fraudehelpdesk dat meerdere mensen zijn benaderd door nepmedewerkers van Microsoft die hulp aanbieden bij het verwijderen van het virus.

Trojan Dorifel
Eerder deze week werd bekend dat gemeenten, provincies en andere instellingen getroffen waren door het zogenaamde Sasfis-virus, nu bekend onder de naam Dorifel. Office-documenten raakten besmet nadat er verkeerde e-mails waren geopend. Volgens het digitaal forensisch onderzoeksbureau Digital Investigatio zijn tienduizenden computers geïnfecteerd.

Naast gemeenten, provincies en universiteiten zijn ook 549 particulieren het slachtoffer geworden van het virus: hun bankgegevens zijn gestolen. De zogeheten masterserver van het Dorifel-virus host phishingwebsites voor de vier grootste Nederlandse banken: ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Bank. Vooral veel ING-klanten zijn de klos.

Medewerkers Microsoft
NRC schrijft dat sinds het virus is opgedoken mensen worden gebeld die zich voordoen als medewerkers van Microsoft die voor een hoog bedrag een antiviruspakket aanbieden dat niet werkt. De nepmedewerkers vragen ook om onder meer creditcardgegevens. De oplichters proberen de slachtoffers bovendien software te laten downloaden waarmee ze de computer op afstand overnemen.

Virus onder controle
Afgelopen zaterdag werd bekend dat dat het Dorifel-virus weer onder controle is. Sinds vorige week zijn geen nieuwe meldingen over het virus ontvangen. Een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zei tegen NRC dat ‘de grootste dreiging is weggenomen’.

Het NCSC onderzoekt nog hoeveel computers uiteindelijk zijn besmet met het virus. De High Tech Crime Unit van het Korps Landelijke Politiediensten is op zoek naar de daders.

Internetserviceproviders krijgen informatie om klanten te beschermen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen