Digitaal18 jun '12 22:54Aangepast op 19 jun '12 08:30

Mogelijke megahack bij Visa- en Mastercard

Auteur: BNR Webredactie

Een hacker zegt 50 gigabyte Visa- en Mastercardgegevens te hebben gestolen. Het zou gaan om gegevens van klanten. Er wordt al gesproken van de hack van het jaar.

De man heeft een lijst van 113 pagina's gepubliceerd met de gegevens van de creditcardhouders. BNR heeft contact gehad met een aantal klanten, van in totaal 20 Nederlanders die op de lijst staan. Zij hadden geen idee dat hun gegevens op straat liggen. Bijna twintig Nederlanders worden op de lijst genoemd. Op dit moment is Mastercard niet bereikbaar voor commentaar. Visa is de hack samen met de politie aan het onderzoeken.

De gegevens die de hacker in handen heeft zouden niet alleen van Visa en Mastercard zijn. Volgens IT-journalist Brenno de Winter zitter er ook gegevens van American Express tussen. Daarom is het volgens De Winter niet waarschijnlijk dat hij de creditcardmaatschappijen zelf heeft gehackt. "Want als je American Express had gehackt dan hadden we dat echt wel gehoord", aldus De Winter.

Onlogisch
De Winter legt uit: "Het is vrij onlogisch dat bij Visa ook gegevens van American Express staan. Logischer is dat het afkomstig is van hacks op andere bedrijven die creditcardgegevens verwerken. Dat maakt het een heel interessante zaak want welke gegevens heeft hij dan in handen? Creditcardgegevens mogen namelijk niet worden opgeslagen in een leesbaar formaat."

Volgens De Winter is het een waarschijnlijker scenario dat de hacker datalekken bij elkaar heeft geharkt. "Hij maakt daar misbruik van door de indruk te wekken dat hij die bedrijven heeft gehackt. Dat is een iets waarschijnlijker scenario. Een van de mogelijke partijen is een internetprovider in Israël die hosting biedt."

Hacker
Op de lijst zou de hacker de kaartnummers van de klanten hebben weggelaten om zo onschuldigen te beschermen, meldt Het Nieuwsblad. Hij zou het hebben gedaan uit nieuwsgierigheid en als uitdaging.

'Geen bluffer'
Volgens experts op het gebied van veiligheid zou de hacker geen bluffer zijn. "Hij heeft de reputatie te doen wat hij zegt", meldt RTL.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen