Digitaal30 aug '12 11:34Aangepast op 30 aug '12 11:51

Overheid blijft Yammer gebruiken

Auteur: BNR Webredactie

De overheid zal het zakelijke sociale netwerk Yammer intern blijven gebruiken, zegt Minister Spies van Binnenlandse Zaken. Volgens haar is het meekijken van de VS beperkt. Dat meldt Webwereld.nl.

Door Wim Kopinga

Minister Spies probeert hiermee de ophef die is ontstaan over het gebruik van Yammer bij de overheid te sussen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed had Kamervragen gesteld over de situatie. Yammer moet, net als ieder Amerikaans bedrijf, voldoen aan de Patriot Act. Door deze anti-terreurwetgeving kunnen de Amerikaanse inlichtingendienst zonder tussenkomst van een rechter alle data van een bedrijf opvragen.

Volgens Spies is er 'geen sprake van een onbeperkte en ongecontroleerde toegang voor de Amerikaanse autoriteiten'. En zijn er interne regels opgesteld die volgens haar 'verantwoord gebruik
bevorderen'. Hierdoor zou er geen gevoelige informatie bij de Amerikaanse overheid terecht komen.

Gevoelige informatie
IT-journalist Brenno de Winter meldde eerder al aan BNR dat 'sommige dingen je die uitwisselt ogenschijnlijk niet belangrijk zijn, maar het netwerk kan ook gebruikt worden om een zaak te bespreken of wat informatie uit te wisselen, dat kan ook gevoelige informatie zijn.' Volgens de Winter heeft niet elke ambtenaar een schaduwambtenaar in de VS, maar het zou hem verbazen als de Amerikaanse overheid niets doet met dit soort machtsmiddelen.

Spies is van mening dat er geen sprake is van een lek, en overweegt geen verdere maatregelen.

Gerelateerde artikelen