Digitaal23 okt '12 16:01Aangepast op 24 okt '12 07:35

Tijd voor een nieuw Apple-feestje

Auteur: Pieter van den Akker

Zoals altijd was het persevenement van Apple van dinsdagavond weer in nevelen gehuld. Maar het hoge woord is eruit: Tim Cooke en Phil Schiller presenteerden twee nieuwe iPads, een iMac en een 13" MacBook.

Een half jaar na de introductie van de iPad3, komt Apple nu met de iPad4 en de langverwachte iPad Mini. De apparaten komen begin november in de winkels en worden dan ook direct verkocht in meer dan 20 landen. De iPad mini kan vanaf vrijdag worden besteld, voor levering begin november.

Specificaties
De iPad Mini kan met één hand worden vastgehouden en weegt circa 300 gram, zo'n 53 procent lichter dan de iPad2. Het apparaat wordt 7,2 millimeter dik en heeft een scherm van 7,9 inch, terwijl de originele iPad een scherm van 9,7 inch had. Apple verzekerde dat alle software en apps die voor de iPad zijn ontwikkeld, ook werken op de iPad mini. Voor meer specificaties, zie het onderstaande liveblog.

Goedkopere modellen
De prijs van de iPad Mini begint bij 329 dollar, ruim 250 euro. Dat is circa 30 dollar duurder dan de directe concurrenten. De iPad4 zal worden verkocht voor dezelfde prijs als de iPad3 nu, vanaf 499 dollar. "Nieuwe mogelijkheden voor dezelfde prijs'', aldus Apple topman Tim Cooke, die liet weten dat er tot nu toe, in 2,5 jaar, al 100 miljoen iPads zijn verkocht.

Apple wil volgens analisten met de iPad mini de concurrentie aangaan met de goedkopere modellen die op de markt zijn. Zo heeft Amazon een populaire versie van de Kindle die voor circa 200 dollar wordt verkocht. Google verkoopt de Nexus 7, die ook iets kleiner en goedkoper is dat de originele iPad.

Door deze prijzen voelde Apple zich genoodzaakt om de prijs van de iPad Mini relatief laag te houden. Het bedrijf zal "niet de gebruikelijke winstmarge kunnen pakken'', aldus een Amerikaanse analist. Maar in de markt wordt verwacht dat de iPad mini het meest gewilde kado met de feestdagen wordt.

Weinig verrassend
Het was weer een groot geheim. Of toch niet. Voor Gonny van der Zwaag van iPhoneclub.nl was het dinsdagmiddag nog even gissen naar wat er uit de koker van Apple zou komen. Maar goed ingevoerd als ze is, had ze er wel de juiste ideeën over. En die besprak ze op BNR.

'Nieuwe Macbooks & iMacs'
Wat we zouden kunnen verwachten bij de presentatie straks om 19 uur? " In ieder geval de iPad Mini , maar ik denk dat ze nog wel wat andere dingen gaan aankondigen", antwoordde zij. "Er wordt gesproken over nieuwe Macbooks en nieuwe iMacs. En wat dingen erom heen zoals iBooks, het boekenprogramma. En bijvoorbeeld een nieuwe iTunesversie, iTunes 11, die dan een totaal ander uiterlijk krijgt. En de derdegeneratie iPad wordt waarschijnlijk ook vernieuwd en krijgt een lightning connector, zo'n kleinere connector die Apple ook al op de iPhone 5 heeft ingevoerd."

Van der Zwaag liep het rijtje even langs. Allereerst de eventuele nieuwe Macbooks. "Ik denk niet dat dat heel spannend wordt hoor", zei ze daarover. "Het wordt een retinascherm of zoiets. Of hij wordt nog platter. Maar eigenlijk is dat product wel een beetje 'uitontwikkeld'."

Onderwijs
Ook de volgende generatie van iMacs zou wel eens een retinascherm kunnen krijgen, voorspelde ze. De iBooks dan. "De geruchten zijn dat ze iBooks 3.0 gaan aankondigen en de mogelijkheden voor het onderwijs verder gaan uitbreiden. Als je al jong kennismaakt met Appleproducten en al je studieboeken staan op een iPad, is het wel lastig om daarna nog naar Windows over te stappen", schetste Van der Zwaag Apple's ambitie om de onderwijsmarkt te veroveren.

Het concern wil proberen haar klanten al op jonge leeftijd te laten kiezen voor producten met het bekende appeltje erop, wist Van der Zwaag. "Misschien al wel op lagere schoolleeftijd."

Geheimhouding
De dikke mistlaag waarin het evenement als vanouds was gestoken, heeft alles te maken met de strenge regels voor het personeel van Apple. Voor hen geldt een geheimhoudingsplicht, die door de nieuwe topman Tim Cooke dit jaar nog eens is aangescherpt. Desondanks lijkt het onmogelijk om geen enkele informatie over een nieuw Apple-feestje uit te laten lekken, aldus Van der Zwaag. "Via China lekt veel uit. Apple is afhankelijk van een enorm grote distributie- en fabricageketen en om alles op tijd af te krijgen zijn er duizenden mensen bezig met de fabricage van die spullen. De kans dat je dat onder controle houdt, is natuurlijk niet zo heel groot."

---

Liveblog

20.25 | En het hoge woord is eruit.

20.22
| Cooke vat nog even de Apple updates van 2012 samen:

- Twee nieuwe besturingssystemen, Mountain Lion voor de desktop en iOS 6 voor mobiel
- Een nieuwe iPad Nano en iPod Touch
- De iPhone 5
- Verschillende nieuwe MacBooks en een nieuwe iMac
- Een derde- en vierdegeneratie iPad
- De iPad Mini

20.19
| In de VS kan de 16GB iPad Mini vanaf vrijdag besteld worden. De eerste bulk komt over twee weken de VS binnen.

20.17
| The prijzen voor een 16GB iPad Mini lopen op vanaf $329.

20.12 | The iPad Mini heeft een A5-chip, dezelfde chip als in de iPhone 4S. Het is met deze tablet ook mogelijk om verbinding te maken met een draadloos LTE netwerk. Ook heeft het apparaat een 5-megapixel camera aan de achterkant, ongeveer van vergelijkbare kwaliteit als die van de iPhone 4S.

20.02 | De nieuwe iPad Mini is dus kleiner, dat viel te verwachten. De tablet weegt 340 gram, 53 procent lichter dan de voorganger. The iPad Mini heeft een 7.9-inch beeldscherm, het display heeft een resolutie van 1024 x 768 pixels, net iets minder dan de resolutie van de nieuwe iPad4. Het scherm is een stuk scherper. De iPad Mini is verkrijgbaar in wit en zwart.

19.58 | Cooke is back. Nu gaat het over de iPad. Twee weken terug verkocht Apple zijn 100 miljoenste iPad en Cooke herhaalt een voor Apple belangrijk feit over het tabletgebruik: 91 procent van al het webbrowsen op tablets, gebeurt op een iPad.

19.45 | En ja hoor, dromen komen voor velen uit: deze gloednieuwe desktop heeft er een hoop paardenkracht bij gekregen. De nieuwe iMac heeft een i5 of een i7 processor, een "Fusion drive";128 gigabytes flash opslag met ook een standaard harddrive; een combinatie van flash opslag en normale opslag dus. Hoeveel het mag kosten? Vanaf $1299 voor het 21.5 inch basismodel.

19.35 | Schiller legt uit dat het display 80 procent slanker is dan zijn voorganger. Het display is 5 millimeter dunner, door het direct op het glas te lamineren. Alleen dat maakt het display 45 procent dunner. De resolutie van het 27-inch display is van dezelfde kwaliteit als het display van de 13-inch MacBook pro, de resolutie is 2,560 x 1,600 pixels. Het 21.5-inch display is 1920 x 1080, omdat het scherm kleiner is.

19.30 | Ja dus toch! Een nieuwe iMac! Er luidt het grootste applaus tot nu toe.

19.29 | Schiller grapt "Tja, en rara dat er iets gepresenteerd zou worden met het woord mini erin". Hij doelt natuurlijk op de iPad Mini. Wordt die ook nog gepresenteerd?

19.20 | En voila! Een nieuwe 13-inch MacBook wordt onthuld. De nieuwe 13-inch MacBook Pro is bijna twee kilo, een stuk lichter dan de vorige versie. Schiller zegt dat het de lichtste MacBook is tot nu toe. Ook is deze twintig procent dunner dan voorheen. En natuurlijk, met retina display.

19:15 | Apple CEO Tim Cooke heeft zojuist het podium verlaten van het California theater in San José. Hij heeft het publiek warm gemaakt met overweldigende cijfers: 1,5 miljoen boeken beschikbaar, 400 miljoen exemplaren gedownload.

19:00 | De presentatie is begonnen....


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen