Digitaal16 okt '12 13:38Aangepast op 16 okt '12 13:58

Vleugels: wantrouw Opstelten

Auteur: Harmen Simon Teunis

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat er meer bevoegdheden komen om opsporing te doen op internet. Maar volgens privacypublicist Roger Vleugels moeten we wantrouwend zijn. De minister wil namelijk meer, stelt hij op BNR.

Nieuwe wetgeving moet mogelijk maken dat de politie op afstand als het ware beslag legt op computerbestanden, vergelijkbaar met een fysiek huiszoekingsbevel. Opstelten benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat nieuwe opsporingsbevoegheid op internet in de bestrijding van cybercrime noodzakelijk zijn. Maar het enige wat eigenlijk nodig is om computers op afstand te kunnen bekijken en doorzoeken is het doorvertalen van de bestaande bevoegdheden voor huiszoekingen naar internet, zegt Vleugels.

"Doordat het op deze manier gebracht wordt, moet je wantrouwend zijn. Het doorvertalen heeft niet zoveel wetswijzigingen nodig. De minister wil dat die computerdoorzoekingsbevoegdheid veel ruimer wordt dan de klassieke huiszoekingsbevoegdheid", waarschuwt Vleugels. "De minister wil een soort track and trace-toestanden waarbij hele wijken onder observatie worden gelegd."

Waarborgen
Opstelten stelt in zijn brief dat waarborgen zoals toestemming van een rechter-commissaris wel gehandhaafd moeten blijven. Maar dat is volgens Vleugels niet voldoende.

Hij vergelijkt het met het afluisteren van telefoongesprekken, waar ook toestemming voor moeten worden gegeven. "Maar ze willen net als bij dit systeem de patronen uit het verkeer halen, zonder dat het op naam van de eigenaar van de computer is. Pas als de naam er is, is de bevoegdheid van de rechter-commissaris in beeld."

Infrastructuur kwetsbaar houden
Bits of Freedom klaagt dat de politie hierdoor een belang krijgt om de digitale infrastructuur kwetsbaar te houden, zodat zij makkelijker kunnen inbreken in computers. Een terechte angst, stelt Vleugels.

"Een aantal providers staat niet echt te trappelen om met de politie mee te werken en hebben systemen die voor de politie niet zo toegankelijk zijn. Nu komen de apen uit de mouw, want de overheid wil bij iedere provider gewoon naadloos door het netwerk heen kunnen glijden, zonder enige barrières zoals toestemming van de rechter-commissaris", aldus Vleugels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen