Digitaal15 okt '12 23:25

Opstelten: politie moet kunnen inbreken op computers

Auteur: Harmen Simon Teunis

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat de politie en justitie bevoegdheid krijgen om computers op afstand te kunnen bekijken en doorzoeken. Dat schrijft Nu.nl op basis van een brief van Opstelten aan de Tweede Kamer.

Volgens Opstelten is het bekijken van computers op afstand een noodzakelijke nieuwe opsporingsbevoegheid op internet in de bestrijding van cybercrime, meldt Nu.nl.

Het is een van de middelen die volgens Opstelten ingezet moet worden om het aantal cybermisdrijven het hoofd te kunnen bieden. Hij stelt dat de mogelijkheden om een vuist te maken tegen cybercrime door "het grensoverschrijdend karakter en de opkomst van zogenoemde cloud computing" verder afnemen.

Opstelten benadrukt dat "contramaatregelen van verdachten tegen de opsporing niet succesvol dienen te zijn". Het is daarom van belang, schrijft hij, dat de wettelijke mogelijkheden van de politie en het OM om in te grijpen, moeten worden vergroot. Volgens Opstelten is het op dit moment lastig voor politie om in te breken op een computer, omdat de wetgeving ervoor tekort schiet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen