Digitaal8 aug '12 22:54

Netwerk gemeenten plat door computervirus

Auteur: Mijke Hurkx

De computernetwerken van de gemeenten Weert en Borssele zijn platgelegd door waarschijnlijk hetzelfde virus. Dat hebben de gemeenten woensdag bekendgemaakt.

De gemeenten waarschuwen mensen die sinds dinsdag mail van de gemeente hebben gekregen om een eventueel toegevoegd bestand niet te openen. Het bestand kan besmet zijn.

Onherkenbaar op virusscanner
Volgens de gemeente Weert gaat het om een variant van het virus Sasfis. Dat is een familie van virussen die veel op elkaar lijken. De versie van het virus dat het digitale systeem van de gemeente Weert besmet heeft, werd niet herkend door de virusscanner. ,,Deze variant was ook bij de organisatie die onze virusscanner levert niet bekend en verspreidt zich heel snel van het ene naar het andere bestand'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Onopgelost
Borssele heeft het computernetwerk afgesloten om verspreiding van het virus te voorkomen. Publiekszaken kunnen vanwege het virus niet worden afgehandeld, meldt de Zeeuwse gemeente op de website. Mogelijk duurt dit tot nog tot en met donderdag.

Ook in Weert ligt de dienstverlening aan de burgers grotendeels stil. Het is nog niet bekend hoe lang dit gaat duren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen