Digitaal8 feb '12 12:01Aangepast op 8 feb '12 13:58

Belastingadviseurs: KPN moet doorkomen

Auteur: Edme Koorstra

Door het bankroet van Diginotar moeten belastingadviseurs 16.000 nieuwe beveiligingscertificaten installeren vóór 1 mei. KPN geeft die certificaten uit, maar volgens branchevereniging NOAB niet snel genoeg.

Tot gisteravond zijn er voor de 16.000 certificaten die er nodig zijn maar dertig aanvragen ingediend. Die achterstand ligt niet aan de administratiekantoren, maar aan de KPN, zegt de branchevereniging NOAB - de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen.

Registraties
NOAB-voorzitter Berry Welten legt uit hoe het zit: "Om zo'n certificaat aan te kunnen vragen moet je van KPN eerst een klantnummer krijgen. Er liggen nu 55.000 nieuwe klantregistraties en dat kan KPN niet aan."

Volgens Welten heeft het NOAB al "meerdere keren" kenbaar gemaakt dat het verwerken van 16.000 certificaataanvragen in vier maanden tijd een complexe operatie is. Hij dringt aan op snelle actie richting KPN nu blijkt dat dat bedrijf slechts enkele abonneenummers heeft verstrekt en dat er grote achterstand is in de verwerking van de abonnee aanvragen.

Voorwaarden
In het najaar zijn er diverse overleggen geweest met alle belanghebbenden - waaronder NOAB - om te komen tot een "soepele en werkbare overgang van DigiNotar naar KPN". Een van de voorwaarden van KPN was dat alle 16.000 intermediairs zich vanaf 20 december 2011 lieten registreren als abonnee van KPN.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen