Digitaal9 feb '12 22:09Aangepast op 10 feb '12 11:17

Steve Jobs had bijna job in Witte Huis

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het had niet veel gescheeld of Apple-oprichter Steve Jobs had een baan in het Witte Huis gehad. Maar zoals dat gaat in de Verenigde Staten, werd Jobs' leven eerst nog uitgebreid onder de loep genomen.

De FBI heeft het persoonsonderzoek naar Jobs vrijgegeven en op haar website geplaatst. Het onderzoek werd uitgevoerd in 1991, toen het Witte Huis overwoog hem aan te nemen onder de regering Bush.

Welke functie het Witte Huis voor hem op het oog had, staat niet beschreven in het 191 pagina's tellende document.

Niet verrassend
Het document bevat informatie, gebaseerd op interviews met vrienden en collega's van Jobs. Maar wie deze mensen precies zijn, wordt niet duidelijk. Je kunt je, gezien de verschillende op zijn minst onaardige uitspraken, afvragen of Jobs zijn vrienden wel goed kende.

De citaten komen, niet geheel verrassend, redelijk overeen met het beeld dat je krijgt na het lezen van de officiële Steve Jobs biografie, geschreven door Walter Isaacson.

Jobs' reality distortion field
"Sommige individuen betwijfelden de eerlijkheid van meneer Jobs. Zij stelden dat meneer Jobs de waarheid verdraait en de  werkelijkheid vervormt om zijn doelen te bereiken", iets wat ook duidelijk wordt omschreven in Isaacson’s boek en het reality distortion field wordt genoemd. De Apple-oprichter wordt ook omschreven als "een bedrieglijk persoon die niet helemaal oprecht en eerlijk is".

Net zoals in de biografie wordt ook in dit document het drugsgebruik van Jobs uitgebreid besproken. "Sommige individuen waren bezorgd over het drugsverleden van meneer Jobs", valt er te lezen.

Een ander citaat beschrijft hoe een vrouw en Jobs "samen geexperimenteerd hebben met verschillende drugs. Maar zij wilde niet specifiek vertellen om welke drugs het ging… Ze voegde toe dat Jobs nu extreem bewust bezig is met zijn gezondheid is en nauwelijks drinkt. Hij drinkt hooguit af en toe uit sociale overwegingen een wijntje".

Positieve opmerkingen
Maar hij komt in het document niet alleen maar slecht uit de verf. "Twee individuen, die meneer Jobs kenden toen zij werkten bij Apple, deelden goedgezinde opmerkingen over meneer Jobs. Zij omschreven hem als een man met een sterke wil, hard werkend en gedreven. Dat is volgens hen de reden waarom hij zo succesvol is. De personen verklaarden verder dat meneer Jobs integer is, zo lang hij zijn zin krijgt."

Wil je meer weten over wat de FBI over Steve Jobs verzamelde? Lees dan het hele document als PDF in de kolom links van dit artikel of klik hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen