Digitaal1 apr '12 09:24

Big Brother voor Britse burgers

Auteur: Pieter van den Akker

De Britse overheid wil internetbedrijven verplichten hardware te installeren die het mogelijk maakt e-mails en websitebezoeken te volgen.

Ook het telefoonverkeer in het land is niet meer veilig in de ogen van de veiligheidsdiensten. Die kunnen straks makkelijker informatie over tekstberichten en telefoongesprekken opvragen.

De Britse regering wil de digitale activiteiten van haar burgers nauwlettender in de gaten gaan houden, meldde The Sunday Times zondag. Voorwaarde is wel dat de plannen door het parlement geloodst worden.

Het is maar de vraag of het zover komt. Een vergelijkbaar plan zorgde in 2006 voor zoveel ophef dat de toenmalige Labourregering besloot er een streep door te halen.

Terrorisme
De conservatief-liberale regering van David Cameron vindt volgens de krant dat de veiligheidsdiensten meer ruimte nodig hebben om beter op te treden tegen bijvoorbeeld terroristen. De privacy van burgers zou niet in gevaar zijn, omdat de overheid niet zomaar toegang krijgt tot de precieze inhoud van e-mails of telefoongesprekken.

Technologie
De nieuwe wet moet het vooral makkelijker maken om informatie op te vragen over bijvoorbeeld de duur van een telefoontje en de nummers die gebeld zijn. "De technologie verandert. We moeten zorgen dat we toegang blijven houden tot communicatiegegevens'', zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gerelateerde artikelen