Digitaal28 mrt '12 14:59

Goedkoper bellen in Europa

Auteur: Marjan van den Berg

Europa verlaagt op 1 juli de prijzen voor mobiel bellen en internetten in het buitenland. De twee jaren daarna worden de tarieven nog meer verlaagd.

Daarover hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de 27 EU-lidstaten woensdag een principeafspraak gemaakt. Het parlement gaat naar verwachting in mei akkoord, de lidstaten stemmen in juni officieel in, zodat de regeling aan het begin van de zomer van kracht wordt.

Maximumprijzen
Vanaf 1 juli mag een telefoongesprek maximaal 29 cent per minuut kosten, de ontvangst van een gesprek 8 cent per minuut en een sms 9 cent. Voor een megabyte (MB) data komt er een maximum van 70 cent.

De EU wil dat uiteindelijk op 1 juli 2014 een consument in een ander EU-land hoogstens 19 cent per minuut betaalt om te telefoneren, 5 cent om een belletje te ontvangen, een sms'je 6 cent kost en een MB maximaal 20 cent.

Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) noemt de afspraken "geweldig nieuws''.

De maximumtarieven zijn bedoeld als bescherming voor de consument en gelden tot 30 juni 2017. Brussel hoopt dat in de tussentijd de concurrentie zo zal toenemen, dat de prijzen daarna laag zullen blijven.

Abonnement in buitenland
Consumenten krijgen verder vanaf 1 juli 2014 de mogelijkheid om in een ander EU-land een contract te sluiten met behoud van het telefoonnummer. Een Nederlander bijvoorbeeld die vaak in Duitsland is, kan daar een abonnement afsluiten voor zijn Nederlandse 06-nummer.

Buiten EU
Voor reizen buiten de EU krijgt een klant vanaf 1 juli dit jaar voortaan een waarschuwing als de kosten voor het gebruik van het mobieltje, smartphone of pc de 50 euro naderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen