Digitaal29 feb '12 13:00Aangepast op 29 feb '12 17:25

Google's zoekgeschiedenis ook na 1 maart verwijderbaar

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Google voert op donderdag 1 maart haar nieuwe privacybeleid in.

Veel (internationale) media, ook BNR.nl, schrijven dat het verstandig is om voor 1 maart je zoekgeschiedenis te wissen, omdat dat na die tijd niet meer kan. 

Verwijderen
Google's Senior Communications Associate Tineke Meijerman benadrukt dat dit niet het geval is. "Het blijft gewoon mogelijk om je Google zoekgeschiedenis te wissen, ook nadat de nieuwe voorwaarden in gaan", zegt ze tegen BNR. Het is niet duidelijk of de data dan ook daarwerkelijk van alle servers van Google verdwijnt.

"Er bestaan verschillende tools, zoals Google Dashboard en advertentievoorkeuren, om je webgeschiedenis te wissen. Via advertentievoorkeuren kunnen gebruikers aangeven wanneer zij niet langer gepersonaliseerde advertenties willen zien. Zoals aangegeven: gebruikers zijn en blijven de baas over hun eigen gegevens. Wij bieden via ons Data Liberation Front (zie ook Takeout) tal van mogelijkheden om desgewenst gegevens bij Google weg te halen", zegt Meijerman.

Tot 1 maart houdt 's werelds grootste zoekmachine de surfgeschiedenis van alle drie de diensten gescheiden. Na die tijd wordt de informatie van alle sites aan elkaar gekoppeld.

Daardoor ontstaat er één volledig profiel waardoor onder andere je locatiegegevens, seksuele geaardheid, religie, gezondheidszorgen en hobby's bekend kunnen worden. Tegenstanders zijn het hier mee oneens, zo adviseert digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation aan gebruikers om hun surfgeschiedenis te wissen.

Meer digitale informatie? Luister elke woensdag om 14:30 uur naar BNR Digitaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen